Op deze pagina
Een dynamisch risicobeheersingsysteem : de ruggengraat van veilig werken
Werken brengt risico's met zich mee waardoor de wetgever aan de werkgever enkele verplichtingen meegeeft. De risico's binnen de onderneming wil je uiteraard zo veel mogelijk beperken om te voorkomen dat werknemers een ongeval krijgen of arbeidsongeschikt worden.
Je bent wettelijk verplicht om van zodra je één werknemer in dienst hebt een dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS) te implementeren in je bedrijf. Dit DRBS is de kapstok van het welzijnsbeleid en heeft betrekking op de zeven domeinen die samen het begrip 'welzijn' vormen. Door het principe van PDCA te hanteren zal je via het DRBS de planning van preventie en de uitvoering van het beleid mogelijk maken.
Wettelijke verplichting
Elke werkgever moet ervoor zorgen dat zijn werknemers veilig kunnen werken. Zodra je in je organisatie één persoon in dienst neemt ben je wettelijk verplicht om een globaal preventieplan op te stellen, hiervoor kan je je laten bijstaan door een preventieadvseur van je interne of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.
Globaal preventie plan - GPP
Een globaal preventieplan of GPP is een overzicht van de preventiemaatregelen die je als werkgever formuleert op basis van een uitgevoerd risico analyse. Het GPP loopt over vijf jaar en dienst als basis voor het jaaractieplan (JAP).
In de praktijk biedt het GPP een overzicht van de aanwezige risico’s in je bedrijf, hierin worden ook concrete maatregelen voorgesteld om deze risico’s te beheersen of uit te schakelen. Het ene jaar ligt de focus op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het andere jaar gaat het over evacuatie bij brand of over risico analyses van machines.Met het globaal preventieplan probeert men bedrijven en organisaties aan te zetten tot een langetermijnvisie op het vlak van preventie.
Jaaractieplan - JAP
Het jaaractieplan (JAP) is een overzicht van de preventiemaatregelen die in dat jaar moeten gerealiseerd worden. Het is dus een uitwerking van het globaal preventieplan. Je stelt het op in het kader van het dynamisch risicobeheersingssysteem. In het JAP beschrijf je concreet welke actiepunten je het komende jaar zal uitvoeren om risico’s in je bedrijf uit te schakelen of te beperken.
Via dit plan bevorder je de veiligheid, gezondheid, het welzijn en het milieu in je bedrijf. Je moet het JAP van het komende werkjaar ter kennisname en voor advies voorleggen aan het CPBW vóór 1 november van het lopende werkjaar. Heb je geen CPBW? Dan leg je het voor aan de vakbondsafvaardiging. Is die er ook niet? Dan leg je het rechtstreeks aan al je medewerkers voor via rechtstreekse participatie.