De AG Hackathon: naar een preventieve gezondheidszorg

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren
Hoe kunnen we technologie inzetten om ziektes te voorkomen? Tientallen innovators zochten een antwoord op die vraag tijdens onze eerste AG Hackathon. Hoewel we hoge verwachtingen hadden, waren we aangenaam verrast door de vindingrijkheid, het enthousiasme en de inzichten van de deelnemers en onze keynote spreker, moleculair oncoloog en healthcare futurist Koen Kas. Ontdek waarom in proactieve gezondheidszorg geloven, waarom we een hackathon organiseerden en wat de resultaten waren.
profilepicsabinedury

SABINE DURY

Head of IS Employee Benefits -

Heath Care and Financial team


In dit artikel

Preventieve gezondheidszorg: een eeuwenoud maar baanbrekend concept

"Stel je voor dat je een zorgverlener betaalt om je gezond te houden in plaats van je te genezen?". Deze eenvoudige maar diepgaande vraag en zijn ervaring als moleculair oncoloog zetten Koen Kas ertoe aan zijn rol als zorgverlener in vraag te stellen.

"Als oncoloog word ik helaas geconfronteerd met overlijdens. Doorheen de jaren begon ik door deze tragedies mijn rol en de manier waarop we aan gezondheidszorg doen in vraag te stellen. Door het verhaal over een eeuwenoude Chinese gemeenschap waar artsen betaald werden om hun mensen gezond te houden, geraakte ik gefascineerd door preventieve gezondheidszorg.”, legt Kas uit.

De Belgische gezondheidszorgfuturist pleit voor een model dat aandoeningen en ziektes niet alleen behandelt, maar ze ook voorkomt door genomica* en technologie spelen daarin een cruciale rol:

"Door genetica te bestuderen kunnen we individuele genetische predisposities voor bepaalde ziektes voor de geboorte detecteren. Als we dan bepaalde technologieën inzetten en gepersonaliseerde gezondheidsplannen te integreren met digitale middelen zoals wearables, kunnen we toekomstige gezondheidsperikelen in de kiem smoren. Dat is gewoonweg onze plicht"

profilekoenkas

Wie is Koen Kas?

Prof. Dr. Koen Kas heeft meer dan 25 jaar ervaring in de gezondheids- en biomedische wetenschappen. Hij zet zich al 9 jaar in om gezondheidszorg plezierig, gepersonaliseerd en uiteindelijk preventief te maken. Koen publiceerde zijn visie in twee boeken: Nooit meer ziek, en "Your guide to Delight", waarin hij beschrijft hoe we naar zo'n toekomst zullen evolueren.

Daarnaast moet preventieve gezondheidszorg volgens Kas “delightful” of aangenaam en plezierig zijn. Stel je een pre-diabetische patiënt voor wiens gezondheidsdata via een wearable met een medisch team worden gedeeld. Als die patiënt recentelijk ziek werd heeft gehad of onlangs een levensstijlverandering onderging die hun gezondheid in gevaar kan brengen, zou een van de artsen op basis van de data een gepersonaliseerd gezondheidsplan kunnen op te stellen. Maar in plaats van het op te leggen, wat voor de patiënt niet motiverend werkt, zou de arts gamificatie of empathie via wearables kunnen gebruiken om de patiënt het gezondheidsplan nauwgezet te laten. Koen Kas spreekt uit ervaring:

"Een van mijn dierbaren werd onlangs ziek en kreeg dagelijks in te nemen medicatie voorgeschreven. Om ervoor te zorgen dat hij zijn medicatie tijdig innam, hebben we een vocale virtual assistant aangeschaft die als alarm fungeert. In eerste instantie deed het dit met de oorspronkelijke robotstem. Onpersoonlijk en minder effectief dan verwacht. Dus hebben we mijn eigen stem gecodeerd en in de virtual assistant geïntegreerd. Mijn familielid wordt tegenwoordig door mijn stem aan de medicatie herinnerd, wat veel warmer is en motiverend werkt. We hebben technologie ingezet om empathie voor gezondheidsvoordelen te bevorderen."

Dit voorbeeld versterkt het idee dat preventieve gezondheidszorg meer is dan het vermijden van ziekte. Het draait om het creëren van een frictieloze, verrijkende ervaring die van gezondheidsmanagement een integraal, aangenaam onderdeel van onze dagelijkse routines maakt. Bij AG staan we volledig achter die visie. Als ‘supporter van het leven’ willen we ervoor zorgen dat onze klanten van het leven kunnen genieten. En wat is een betere manier om onze toewijding te realiseren dan te helpen voorkomen dat mensen ziek worden?

Gen AI: de sleutel tot preventieve en aangename gezondheidszorg

In deze visie komen technologie, met name AI en genomica,, naar voren als essentiële componenten van een proactief gezondheidszorgmodel. Onderzoekers kunnen nu snel en nauwkeurig enorme genetische datasets analyseren, en patronen en mutaties identificeren die individuen op specifieke gezondheidsaandoeningen wijzen. Hierdoor kunnen zorgverleners sneller en preciezer dan ooit op genetische maat gemaakte, preventieve gezondheidsplannen en behandelingen ontwikkelen.

Gen AI democratiseert ook genetische data en stimuleert individuen om het heft in eigen handen te nemen. Een door AI aangedreven tool waarmee mensen kunnen analyseren en de impact van specifieke levensstijlveranderingen op potentiële gezondheidsrisico's voorspellen, zou gebruikers kunnen aanzetten om proactief gezonde gewoontes aan te nemen.

Indien op de juiste manier gebruikt, kan Gen AI zelfs helpen bij het voorspellen en ontwikkelen van geneesmiddelen voor toekomstige virussen. Airbus – ja, de vliegtuigfabrikant – deed dit onlangs. Het gebruikte AI om bestaande coronastammen te analyseren en mogelijke toekomstige stammen te voorspellen op basis van die bevindingen. Vervolgens gebruikten ze die bevindingen om synthetische antilichamen voor toekomstige stammen te creëren en deze in hun vliegtuigen te spuiten om een uitbraak van een nog niet bestaand coronavirus te voorkomen.

PVB discussing things with his mgmt

Gen AI zal medische ontwikkelingen revolutioneren. Veel laboratoria vertrouwen nog steeds op fysieke hulpmiddelen om miljoenen stoffen te testen en te analyseren om antilichamen te detecteren. Gen AI digitaliseert dat proces, waardoor onderzoekers de vereiste antilichamen in dagen in plaats van maanden of jaren kunnen vinden. Dit verkort het geneesmiddelenontwikkelingsproces aanzienlijk. Terwijl deze processen momenteel 10 tot 12 jaar duren, kijken we naar een cyclus van 6 jaar tegen het einde van 2024 en 4 jaar tegen 2025.

Hetzelfde effect wordt verwacht in klinische studies. Veel onderzoekers gebruiken AI-hulpmiddelen om patiënten en controlegroepen te omzeilen en genereren en vertrouwen op synthetische data. Synthetische data wordt gecreëerd door AI-algoritmen en statistische methoden en lijkt sterk op echte data. Deze stellen onderzoekers in staat om klinische studies op te schalen en de gemiddelde tijd die een studie duurt met maximaal 70% te verkorten.

Wat ons tegenhoudt om preventieve gezondheidszorgmodellen aan te nemen?

Hoewel AI ons dichter bij preventieve gezondheidszorgmodellen brengt, zijn er veel obstakels die ons ervan weerhouden daar te komen. Voornamelijk een gebrek aan bewustzijn. Velen, zo niet de meeste, gezondheidszorgprofessionals zijn niet bekend met preventieve gezondheidszorg. Ze missen de technologische kennis en middelen en zijn vaak niet op de hoogte van de voordelen die het voor hen en, belangrijker nog, hun patiënten biedt. Daarom begon Koen Kas met het geven van presentaties. En dat begint zijn vruchten af te werpen:

"Het verschil tussen toen ik negen jaar geleden begon en nu is verbijsterend. Destijds bestond mijn publiek voornamelijk uit artsen. En hoewel ze de voordelen begrepen, begrepen ze de urgentie niet. Terwijl ik vandaag de dag spreek met een breed scala aan gezondheidszorg- en gezondheidstechnologieprofessionals, die allemaal staan te trappelen om bij te dragen aan de verschuiving."

Hoewel Kas vooruitgang boekt, vereist deze inspanning ondersteuning van ons onderwijssysteem. Huidige en toekomstige zorgverleners zouden tijdens hun opleiding voldoende kennis en middelen moeten krijgen. Studenten moeten worden opgeleid in hoe ziektes te voorkomen en hoe technologische hulpmiddelen hiervoor te gebruiken.

Het belang van opbrensten

Een groot voorbeeld van een gebrek aan bewustzijn of kennis, is de "inkomstenblindheid" waaraan zorgprofessionals, ziekenhuizen en verzekeraars aan lijken te lijden. De meest zorgprofessionals zien vaak niet hoe ze met preventieve gezondheidszorg inkomsten kunnen genereren. Nochtans schuilt er een enorm economisch potentiëel in dit soort modellen.

Door aandoeningen te voorkomen verdwijnen er gezondheidszorgkosten. Daarnaast ontstaan er door proactieve gezondheidszorgmodellen nieuwe inkomstenstromen. Neem nu diabetespatiënten: waar dokters nu enkel diabetespatënten en actief behandelen, stellen opkomende technologieën en genomica zorgverleners in staat om proactief op maat gemaakte welzijnsprogramma's, gezondheidsscreenings en gezondheidsplannen te bieden aan een veelvoud van pre-diabetici. Dit zou zorgverleners en verzekeraars tot partners in welzijn maken.

Datagebaseerde van preventieve gezondheidszorg maakt ook nauwkeurigere risicobeoordelingen en gepersonaliseerde aanbiedingen mogelijk, waardoor zorgverleners hun middelen efficiënter kunnen inzetten en voor betere patiëntenuitkomsten kunnen zorgen. Uiteindelijk biedt preventieve gezondheidszorg een win-win: patiënten genieten van een betere levenskwaliteit en zorgverleners kunnen meer patiënten sneller en beter bijstaan.

AG als catalysator voor innovatie

Als grootste verzekeraar van België dwongen deze obstakels ons om onze rol te spelen in het vooruithelpen van deze visie en het heft in eigen handen te nemen. Dus, in plaats van hackathons te sponsoren, zoals we in het verleden deden, organiseerden we er een. We wilden helpen de gezondheidszorg te transformeren en het profiel van AG te verhogen als een technologiegericht bedrijf.
PVB discussing things with his mgmt

Our promo poster for the hackathon

Naarmate het weekend vorderde, werd ik steeds meer onder de indruk, met name van de vindingrijkheid, de creativiteit, de ambities en de samenwerkingsgeest tussen de teams. Natuurlijk wilde iedere deelnemer winnen. Paradoxaal genoeg deelden alle deelnemers genereus ideeën en hielpen hun "concurrenten", wat leidde tot geweldige ideeën, waardoor de taak van de jury veel moeilijker werd dan verwacht.

De Originaliteitsprijs ging naar twee teams in plaats van één. Hun concepten waren eenvoudig maar boeiend en wekten direct de wens op om mee te doen. Een derde team viel op door de vindingrijkheid van hun idee, maar presenteerde dit ook op een overtuigende manier, waardoor ze de Beste Pitch Prijs verdienden.

Een vierde team viel op door hun technische bekwaamheid en won de prijs voor technische prestatie. Het veld was zo sterk dat de jury ter plekke een nieuwe prijs creëerde en gaf aan een team voor hun vasthoudendheid en samenwerkingsgeest.

De hackathon is nog maar het begin

Het hackathonweekend was er een om te onthouden. Het was een bron van inspiratie voor ons. Het evenement belichaamde ware samenwerking, teamgeest en doorzettingsvermogen, overwinnend de hindernissen die ze gedurende het weekend tegenkwamen om hun projecten te realiseren. Het was een openbaring, zowel technisch als persoonlijk. Vele deelnemers waren vreemden op vrijdag, maar tegen het einde hadden ze opmerkelijke teams gevormd, gekenmerkt door wederzijdse ondersteuning en toewijding. En inspireerde ons om te blijven innoveren. Petje af voor hen.