Interventiedossier

Delen
Deel dit artikel
LinkedIn
Twitter
Facebook
Messenger
Whatsapp
Link kopiëren

Jouw risicoanalyse is uitgevoerd en je hebt al bepaalde preventieve maatregelen genomen. Denk ook aan de tussenkomst van de hulpdiensten. Welke informatie zullen ze nodig hebben?

Op deze pagina

Wat is het interventiedossier ?

Elke werkgever is verplicht een interventiedossier op te stellen dat ter beschikking staat van de hulpdiensten (brandweer). Dit dossier moet bij de ingang van het gebouw aanwezig zijn of aan de hulpdiensten worden overhandigd.

Dit dossier bevat alle relevante informatie waardoor brandweerlieden snel en effectief kunnen ingrijpen.

Zo kennen brandweerlieden de toegangsmogelijkheden tot de locatie voordat ze ter plaatse aankomen. Zij kunnen het aantal aanwezigen inschatten en weten waar bepaalde gevaren zich bevinden.

Brandweerlieden gebruiken deze informatie voor hun eigen hulpdiensten, maar de gegevens kunnen ook worden gedeeld tijdens bijvoorbeeld noodplanningsoefeningen of interventies in grensgebieden.

Wat is de inhoud van het interventiedossier ?

De werkgever is verplicht bij binnenkomst een interventiedossier te overleggen. Het moet in ieder geval bevatten:

  • het evacuatieplan
  • een lijst met beschikbare brandbeveiligingsapparatuur en hun situering op plan
  • de informatie op vraag van de openbare hulpdiensten voor het opmaken van een nodd- en interventieplan
  • de locatie van elektrische installaties
  • de locatie en werking van vloeistof- en gasafsluitkleppen
  • de locatie en werking van ventilatiesystemen
  • de locatie van het branddetectiecentrale
  • alle andere nuttige informatie (bijvoorbeeld veiligheidsinformatieblad voor gevaarlijke producten, plattegronden, foto's, contactpersonen, informatie over gebouwen en specifieke risico's, enz.)

Verschil tussen interventiedossier en intern noodplan

Een interventiedossier is een werkdocument voor brandweerlieden. Het bundelt een reeks technische informatie (plattegronden, foto's, contactpersonen, informatie over de gebouwen en de aanwezige risico's).

Brandweerlieden kennen de toegangsmogelijkheden tot de locatie nog voordat ze ter plaatse zijn. Zij kunnen het aantal aanwezigen inschatten en weten waar bijzondere gevaren bestaan.

Brandweerlieden gebruiken deze informatie voor hun eigen hulpdiensten, maar de gegevens kunnen ook worden gedeeld met andere departementen en overheden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als onderdeel van noodplanningsoefeningen of interventies in grensgebieden met andere reddingszones.

Een intern noodplan is bedoeld voor het bedrijf intern. De brandweer is er niet bij betrokken (maar kan wel geraadpleegd worden). De werkgever stelt passende procedures op om de gevolgen te beperken in geval van een crisissituatie (brand, overstroming, gas- of productlek, etc.) Wat betreft brand vinden we:

  • de uitvoering van de taken toevertrouwd aan de eerste interventieploeg (EIP)
  • evacuatie van mensen
  • evacuatie oefeningen
  • het gebruik van brandbeveiligingsapparatuur
  • informatie en opleiding van werknemers

De werkgever vraagt ​​het advies van zijn preventieadviseur om deze procedures uit te werken.

Praktische tip voor het aanmaken van het interventiedossier

Er bestaat een programma om het interventiedossier digitaal aan te maken (DIP: Digitaal Interventie Platform). De informatie vind je hier.