De altijd beschikbare huisarts bestaat enkel nog in onze herinneringen. Want ook artsen hebben recht op een betere werk-privébalans. Dit zorgt er evenwel voor dat we vandaag moeilijker toegang krijgen tot medische zorg. Dit blijkt duidelijk uit de iVOX-enquête in opdracht van AG en Doktr. Zo heeft 1 op 10 Belgen zelfs geen vaste huisarts meer.1
Het overgrote deel van deze groep kan gewoonweg geen huisarts meer vinden. De rest staat op een wachtlijst. Deze schrijnende situatie is geen verrassing: 75% van de Belgische huisartsen hanteert vandaag een volledige of gedeeltelijke patiëntenstop2. 2,5 miljoen Belgen hebben zelfs geen arts die hun Globaal Medisch Dossier (GMD) beheert.3
De snelle afspraak, een utopie?
Het hebben van een vaste huisarts biedt dus geen garantie meer op een snelle afspraak. In heel wat Belgische gemeenten lopen de wachttijden op tot meerdere weken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een recente gemeente- en stadsmonitor3 een daling van 15% in tevredenheid over de beschikbaarheid van huisartsen in de laatste 3 jaar aantoont. En er is geen beterschap in zicht: artsen die met pensioen gaan, worden vaak niet vervangen
Openheid voor videoconsultaties groeit
In dit veranderende landschap is het belangrijk dat de maatschappij zich aanpast. Videoconsultaties kunnen hierbij een deel van de oplossing zijn, dat zien we vooral in de ons omringende landen. Na een trage start, lijkt de bereidheid nu ook bij de Belgen in stijgende lijn te gaan. Meer dan de helft van de Belgen (53%) geeft ondertussen aan open te staan voor videoconsultaties.1
Dat is een stijging van 25% in vergelijking met de Proximus-studie bij de lancering van Doktr in 2020, midden in de covid-crisis. Wel zijn er duidelijke regionale verschillen: in Wallonië is de openheid het laagst (44,6%). Ook demografische kenmerken hebben een invloed. Hoe jonger en hoe hoger opgeleid een patiënt, hoe groter de kans dat hij of zij openstaat voor een videoconsultatie.
Nochtans geeft maar 5% van de bevraagden aan ooit al een videoconsultatie met een huisarts gedaan te hebben. Dat is niet verwonderlijk, gezien zeer weinig huisartsen vandaag al videoconsultaties inzetten in hun praktijk. Telefonische consultaties zijn meer ingeburgerd (96,5% van alle consultaties op afstand), ondanks dat ze geen visuele evaluatie toelaten of de fysieke consultaties regelmatig verstoren.
Zelf overwegen Belgen videoconsultaties het meest voor zaken zoals (in volgorde van afnemend belang): het hernieuwen van een voorschrift, advies en/of behandeling bij infecties (bv. griep, verkoudheid), advies en/of behandeling bij lichamelijke klachten (bv. buikpijn, hoofdpijn), hulp bij het interpreteren van onderzoeken en tests (bv. bloeduitslagen) en advies over geneesmiddelen en hun bijwerkingen.
AG en Doktr bieden toegang tot kwalitatieve zorg op afstand
AG voelt zich verantwoordelijk om mee na te denken over de uitdagingen en de toekomst van de gezondheidszorg in België en om te anticiperen op nieuwe behoeften.
Het is hierbij essentieel om te zoeken naar flexibele oplossingen die het bestaande zorgsysteem in België kunnen aanvullen.
Daarom hebben we vorig jaar de Doktr videoconsultatie-app geïntegreerd in My Care by AG, een extra dienst in onze MyAG Employee Benefits app.
De ‘digitale dokter’ van My Care maakt het mogelijk om consultaties soepel en efficiënt in te plannen tussen werktijd en privéverplichtingen.
My Care Premium by AG, de beste medische ondersteuning!
Vroegtijdig medisch advies en een snelle behandeling kunnen ernstige gezondheidsproblemen vermijden. Ze versnellen het herstel en verminderen zo het risico op langdurige afwezigheid.
Kies daarom voor My Care Premium by AG. Hiermee biedt u uw werknemers elk jaar twee kosteloze videoconsultataties aan! Samen met een state-of-the-art Symptom Checker die hen hoogwaardige medische informatie biedt over de mogelijke oorzaken van hun symptomen.
Wil u een nog zorgzamere werkgever zijn? Maak dan vandaag nog een afspraak met uw vertrouwde contactpersoon om te bekijken wat My Care Premium by AG kan betekenen voor uw onderneming.
_________
1 Online enquête gerealiseerd door iVOX, in opdracht van AG Insurance en Doktr, tussen 8 en 21 mei 2024 bij 2.000 Belgen representatief op regio, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge (2.000 Belgen) bedraagt 2,19 %.
2 Enquête FOD Volksgezondheid: https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/20230417_nl_im_associates_-_rapport_tijdsindeling_huisartsen.pdf
3 Jouw gemeente in vogelvlucht. (2024). Gemeente-stadsmonitor Vlaanderen. https://gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be/