Mijn favorieten 0

Ik ga (binnenkort) met pensioen

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren
Opslaan

Hoe krijg ik het bedrag van mijn aanvullend pensioen? Hoe zit het met mijn wettelijk pensioen of met mijn hospitalisatieverzekering? Lees hier alles wat je moet weten.

Jouw voordelen met de MyAG Employee Benefits app

Meld je aan en log in op de MyAG Employee Benefits app voor meer informatie.

Je kan dan profiteren van heel wat voordelen, zoals:

  • Gedetailleerde info over je dekkingen en voordelen, én de evolutie van de status van je groepsverzekering
  • Een raming van het brutobedrag wanneer je met pensioen gaat                  
  • Informatie en documenten over je groepsverzekering (bijv. je pensioenfiche, ...).

Waarom de MyAG Employee Benefits app downloaden?

Stap 1: opname van mijn wettelijk pensioen

Wanneer neem ik mijn wettelijk pensioen op?

 

In België ligt de wettelijke pensioenleeftijd momenteel op 65 jaar (met uitzondering van bepaalde beroepscategorieën die onderhevig zijn aan specifieke regelgeving). De pensioendatum is de eerste dag van de maand na je 65e verjaardag. Met andere woorden, als je in februari jarig bent, kan je op 1 maart met pensioen gaan. De regering heeft echter besloten om die leeftijd te verhogen naar 66 jaar vanaf 2025 en naar 67 jaar vanaf 2030.

Je kan je vervroegd wettelijk pensioen opvragen als je aan bepaalde leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voldoet.

Minimumleeftijd en duur van de loopbaan die overeenstemt met de datum waarop je met vervroegd pensioen wil gaan

  • 60 jaar en een loopbaan van 44 jaar
  • 61 jaar en een loopbaan van 43 jaar
  • 63 jaar en een loopbaan van 42 jaar

 

Je loopbaan rustig afbouwen

 

Als je het aan het einde van je professionele loopbaan wat rustiger aan wil doen, zijn er verschillende opties zoals parttime werken, tijdskrediet, … Die keuzemogelijkheden zijn erg populair, maar hebben ook mogelijke gevolgen voor de opbouw van je wettelijk en je aanvullend pensioen.

 

Hoe krijg ik mijn wettelijk pensioen?

  • Als je met pensioen gaat op je 65e:
    je hoeft niets te doen, de Federale Pensioendienst (FPD) doet automatisch al het nodige.
  • Als je met pensioen gaat vóór of na je 65e:
    als je vóór of na de wettelijke pensioenleeftijd met pensioen wil gaan, moet je dat expliciet aanvragen. Als je voldoet aan de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden, kan je tot één jaar vóór de gekozen datum een aanvraag indienen bij je gemeente, rechtstreeks via de FPD of online op www.mypension.be.

Wil je blijven werken?


Het is niet omdat je de wettelijke pensioenleeftijd hebt bereikt, dat je (volledig) moet stoppen met werken. Misschien wil je nog wel even doorgaan? De voorbije jaren heeft de overheid mensen uitdrukkelijk aangemoedigd om na de wettelijke pensioenleeftijd door te werken:

  • Als je 65 jaar bent of een volledige loopbaan van 45 jaar achter de rug hebt, mag je onbeperkt bijverdienen, mét behoud van je pensioenrechten.
  • Als je nog geen 65 bent of nog geen volledige loopbaan van 45 jaar hebt, kan je ook na je pensioen een centje bijverdienen. De inkomsten uit die activiteit mogen echter bepaalde plafonds niet overschrijden.

    - Die plafonds hangen af van verschillende criteria, zoals je leeftijd en aantal jaren loopbaan, maar ook van je gezinssituatie, de aard van de je beroepsactiviteit enz.

    - Als je beroepsinkomsten die plafonds overschrijden, wordt je wettelijk pensioen voor datzelfde jaar met een evenredig percentage verminderd, of zelfs geschorst als het plafond met meer dan 100% wordt overschreden. Als je als gepensioneerde bijvoorbeeld 20% meer verdient dan het inkomstenplafond, moet je het jaar daarop 20% van je wettelijk pensioen terugbetalen.

Je leest alles over werken na je pensioen op de site van de Federale Pensioendienst.

Heb je een verzekeringsattest nodig? Dat kan je makkelijk aanvragen via het MyAG Employee Benefits platform of de app. Meer informatie vind je in deze 'Praktische gids'.


Stap 2: uitbetaling van mijn aanvullend pensioen

Wanneer beschik ik over het bedrag van mijn groepsverzekering?

 

Omdat de uitbetaling van het aanvullend pensioen gekoppeld is aan het wettelijk pensioen, ontvang je het kapitaal van je aanvullend pensioen wanneer je je wettelijk (vervroegd) pensioen opneemt.

In bepaalde gevallen kan je het kapitaal van je groepsverzekering vervroegd opnemen. Neem voor meer informatie over je persoonlijke situatie bij voorkeur rechtstreeks contact op met je werkgever.

 

Wat moet ik doen om het bedrag van mijn groepsverzekering te krijgen?

 

De FPD brengt ons op de hoogte van je pensioendatum. Met die informatie kunnen we de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat je over het kapitaal van je groepsverzekering kan beschikken.

De video hieronder neemt je mee door de verschillende stadia.Let op: MyAG Employee Benefits (www.MyAGEB.be) vervangt 'My Global Benefits'. De nieuwe naam is nog niet in alle filmpjes aangepast. Onze excuses daarvoor.

Vragen?

 

We begrijpen dat deze informatie ingewikkeld kan zijn. Heb je vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via ons contactformulier (bovenaan en onderaan deze pagina). We beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.


Stap 3: voortzetting van je hospitalisatieverzekering

Je beroepsgebonden verzekering

 

Met pensioen gaan, betekent ook dat je bepaalde voordelen bij je werkgever verliest. Dan denken we bijvoorbeeld aan je beroepsgebonden hospitalisatieverzekering. Wees gerust: de wet bepaalt dat je altijd het recht hebt om die verzekering individueel voort te zetten, met een dekking die minstens gelijkwaardig is.

 

Hoe zet ik mijn hospitalisatieverzekering individueel voort?

 

Binnen de 30 dagen na het verlies van je beroepsgebonden verzekering, brengt je werkgever je op de hoogte van de mogelijkheid om die verzekering individueel voort te zetten. Vanaf dat moment heb je nog eens 30 dagen de tijd om een individuele voortzetting aan te vragen bij je verzekeraar. Als je dezelfde dekking wil behouden als voor je pensioen, moet je die deadline respecteren.

Als je laatste beroepsgebonden hospitalisatieverzekering werd afgesloten bij AG Employee Benefits, kan je de individuele voortzetting ervan aanvragen via het aanvraagformulier op continuation@aginsurance.be.


Stap 4: herbelegging van mijn groepsverzekeringskapitaal

Met het pensioen breekt een nieuw hoofdstuk in je leven aan. Je kan helaas niet langer rekenen op je beroepsinkomsten. Je krijgt nog wel elke maand je wettelijke pensioen, maar dat is vaak niet genoeg om dezelfde levensstandaard te behouden. Als je werkgever voor jou een groepsverzekering heeft afgesloten, heb je gelukkig een extra appeltje voor de dorst als je met pensioen gaat.

Bereken vóór je wettelijk pensioen het maandelijkse bedrag dat je nodig hebt om te kunnen leven zoals je wil als je met pensioen gaat. Zodra je die uitgaven hebt geschat, heb je een ruw idee van hoeveel je nodig hebt om van te leven. In dat geval kan je besluiten om een groter of kleiner deel van je groepsverzekering niet meteen te gebruiken. In dat geval kan een verstandige herbelegging interessant voor je zijn.

 

Herbeleg je groepsverzekeringskapitaal

 

Veel gepensioneerden kiezen ervoor om het kapitaal of een deel van het kapitaal van hun groepsverzekering te herbeleggen om de rest van hun leven te kunnen profiteren van een optimaal rendement.

Dat kapitaal kan op verschillende manieren worden herbelegd. De financiële producten zijn erg populair en vaak een verstandige keuze. Op basis van je beleggersprofiel bieden wij jou verschillende manieren om je pensioenkapitaal te beleggen. De meest voorkomende beleggingsproducten zijn die van tak 21 en 23:

  • Met een verzekering van tak 21 ben je zeker van een gewaarborgd rendement. Afhankelijk van de resultaten van de verzekeraar kan je ook een niet-gewaarborgde winstdeling ontvangen. Tak 21 biedt je een veilige oplossing als je weinig risico's wil nemen met je pensioenkapitaal.

  • Als je meer risico wil nemen, kan je een beroep doen op de verzekeringsproducten van tak 23. De premies worden belegd in een of meer fondsen met verschillende risicokenmerken. Je bent vrij om te kiezen met welk deel van je premies je bij het beleggen meer risico wil nemen. Je rendement en je kapitaal zijn afhankelijk van de evolutie van de geselecteerde fondsen.
    In ruil voor het hogere risico dat je neemt door te beleggen in een tak 23-product en het feit dat er geen gewaarborgd rendement is, is het inkomen dat je kan verdienen potentieel hoger dan bij een tak 21-verzekering.

Als je aangesloten was bij een groepsverzekering van AG Employee Benefits & Health Care, kan je een beroep doen op AG Ascento - de dienst van AG Employee Benefits voor ondersteuning aan het einde van je loopbaan - om je pensioenkapitaal te herbeleggen.

AG Ascento biedt drie formules aan op minder lange of langere termijn om een optimaal rendement op je aanvullend pensioenkapitaal te behalen. 


Meer weten? Het AG Ascento-team staat voor je klaar met advies op maat om je kapitaal te herbeleggen.

MyAG Employee Benefits