Maak je geen zorgen: je hospitalisatieverzekering beschermt jou en je toekomstige baby. Jij hoeft alleen maar aan je kleine spruit te denken.
MyAG Employee Benefits
Wat dekt de gezondheidszorgverzekering die mijn werkgever voor mij heeft afgesloten? Welke kosten worden gedekt?
Open de MyAG Employee Benefits app voor meer informatie.
Vóór de bevalling: enkele tips
Hoewel het misschien zo lijkt, is de ene bevalling de andere niet. Eerst en vooral moet je een aantal belangrijke keuzes maken over het ziekenhuis waar je wil bevallen en het type kamer waar je daarna weer op krachten kan komen. Het ziekenhuis en het type kamer (bijv. een- of tweepersoonskamer) hebben een grote invloed op de uiteindelijke factuur. De factuur voor een verblijf in een eenpersoonskamer is veel hoger dan voor een verblijf in een tweepersoonskamer, en bevallen in Brussel kost veel meer dan in Vlaanderen of Wallonië (facturen van meer dan 3.000 euro zijn niet ongewoon in Brussel). Neem de tijd om vooraf de waarborgen van uw hospitalisatieverzekering te controleren op MyAG Employee Benefits. Supplementen en erelonen in een eenpersoonskamer worden alleen vergoed als de dekking ook geldt voor een eenpersoonskamer. Zo niet, dan moet je die supplementen uit eigen zak betalen.
Zodra je het ziekenhuis en het type kamer hebt gekozen, is het tijd om je hospitalisatieverzekeraar op de hoogte te brengen van de komst van je baby. Wacht niet tot het laatste moment en doe het vanaf de tweede maand voor de uitgerekende datum. Het is niet nodig om de exacte datum op te geven: je verzekeraar noteert de geschatte datum.Meld een hospitalisatie via MyAG Employee Benefits.
Als je zwanger bent, heb je waarschijnlijk enkele maanden voor de bevalling je gynaecoloog of huisarts geraadpleegd. Misschien moet je zelfs bepaalde geneesmiddelen nemen. Medische kosten die verband houden met je bevalling komen ook in aanmerking voor een terugbetaling via je hospitalisatieverzekering als ze worden gemaakt tijdens een duidelijk afgebakende periode vóór de bevalling - afhankelijk van je verzekering is die periode vastgesteld op 1 of 2 maanden. Nogmaals, check in je verzekeringscontract wat de precieze periode is. En vergeet niet om al je bewijsstukken en aankoopfacturen te bewaren.Meld je medische kosten via MyAG Employee Benefits.
D-day
Alles verloopt zoals bij een klassieke hospitalisatie. De kosten die je maakt tijdens je verblijf worden verrekend op de eindfactuur, die pas 2 tot 3 maanden na je bevalling wordt verstuurd.
Na de bevalling
Zodra je weer thuis bent, wil je natuurlijk optimaal profiteren van je kersverse baby. Maar er zijn ook twee belangrijke punten om in gedachten te houden als het gaat over je verzekeringen. Natuurlijk wil je je medische kosten terugbetaald krijgen. Je moet je kind ook zo snel mogelijk aansluiten bij je hospitalisatieverzekering.
- Terugbetaling van medische kosten
Bij medische kosten denk je in de eerste plaats aan de ziekenhuisfactuur. In de meeste gevallen wordt die bijna volledig terugbetaald. Alleen de zogenaamde 'diverse uitgaven', zoals speciale maaltijden, rooming-in service voor de papa en babyverzorgingsproducten, zijn niet gedekt.
Je hospitalisatieverzekering vergoedt ook medische kosten voor een bepaalde periode voor en na de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een bezoek aan je huisarts, gynaecoloog of kinesitherapeut, maar ook aan de geneesmiddelen die je bij de apotheek moet kopen.
Alle informatie voor de terugbetaling van hospitalisatiekosten vind je hier.
- Je kind aansluiten bij je hospitalisatieverzekering
Zodra je weer op krachten bent, is het tijd om na te denken over de toekomst van je kind. Sluit je kind onmiddellijk aan bij je hospitalisatieverzekering. Doe dat binnen de 3 maanden na thuiskomst, zodat je kind zonder wachttijd of medische formaliteiten kan worden aangesloten. Die aansluiting is erg belangrijk: als je kind voor een bepaalde tijd in de kraamkliniek moet blijven, of als het tests moet ondergaan voor plotselinge wiegendood, zal het ziekenhuis dit beschouwen als een ziekenhuisopname van het kind, los van de geboorte. In dat geval worden medische kosten ook op naam van het kind gefactureerd.
Onderaan deze pagina wordt uitgelegd hoe je je kind kan aansluiten bij AG Employee Benefits & Health Care.
- Zwangerschapsverlof en zwangerschapsuitkering
Je hebt recht op zwangerschapsverlof voor en na de bevalling, een periode waarin je niet werkt. Volgens de wet moet je stoppen met werken vanaf een week voor je bevalling tot de negende week na de geboorte. Je hebt echter recht op zes weken prenataal verlof: je kan dus maximaal vijf weken omzetten in postnataal verlof. Als je zwanger bent van meer dan één kind, heb je recht op twee weken extra prenataal verlof.
Tijdens je zwangerschapsverlof betaalt je ziekenfonds je een vervangingsinkomen dat overeenkomt met maximaal 82% van je geplafonneerde loon. Neem vooraf contact op met je ziekenfonds om te weten hoe je je zwangerschapsuitkering kan aanvragen.
- Ouders van jonge kinderen ervaren soms stress. Een lastige situatie op het werk, zeurende kinderen, het huishouden proberen te regelen, slaaptekort, gebrek aan vrije tijd, financiële zorgen, ... Alle dagelijkse taken en verantwoordelijkheden kunnen stress met zich meebrengen. Dat is op zich geen probleem! Op die manier kunnen we ons aanpassen aan nieuwe, moeilijke of onverwachte situaties en er gepast op te reageren. Stress hoort erbij als je jonge kinderen in huis hebt en voor hen moet zorgen.
Nood aan een luisterend oor?
My Mind by AG: Een dienst voor je mentale welzijn.
- Je krijgt veel informatie in het begin ... Heb je nog vragen of zorgen? Je kan een teleconsultatie doen via MyAG Employee Benefits, zodat je altijd gemakkelijk een huisarts kan bereiken als je je zorgen maakt, zonder dat je je kind mee hoeft te nemen.
Veel lichamelijke problemen?
My Care by AG: Je digitale dokter.
Wat zijn de belangrijkste niet-gedekte risico's?
Uitgesloten van dekking: medische kosten die volgen uit roekeloos of opzettelijk gedrag of alcoholisme of misbruik van geneesmiddelen. Niet-medisch noodzakelijke behandelingen zoals esthetische ingrepen, anti-conceptiebehandelingen en preventieve check-ups en onderzoeken zijn ook uitgesloten. Bovendien zijn er algemene plafonds en terugbetalingspercentages van toepassing.
Neem voor het afsluiten van deze verzekering het IPID-document door, met duidelijke en beknopte informatie over je toekomstige verzekering. Dit document bevat algemene informatie over verzekeringsproducten van AG. Het contract wordt gesloten voor de duur van één jaar en is stilzwijgend hernieuwbaar op het einde van elk verzekeringsjaar. De exacte reikwijdte van deze producten vind je in de algemene voorwaarden. Een premieberekening en offerte zijn gratis beschikbaar via onze website www.agemployeebenefits.be. Op onze verzekeringscontracten is het Belgisch recht van toepassing. Klachten kunnen ingediend worden bij de Dienst Klachtenbeheer van AG (tel. 02 664 02 00, customercomplaints@aginsurance.be). Als de voorgestelde oplossing voor jou niet volstaat, kan je je klacht ook voorleggen aan de Ombudsman van de Verzekeringen (de Meeussquare 35, B-1000 Brussel, tel. 02 547 58 71 - fax 02 547 59 75 - www.ombudsman.as).