Eind 2020 volgde Benoit Halbart Heidi Delobelle op als managing director van AG Employee Benefits & Health Care. Dankzij zijn jarenlange ervaring bij AG kent Benoit het departement AG Employee Benefits & Health Care en AG Ascento goed. In dit artikel vertelt hij hoe hij in een bijzondere context aan zijn job is begonnen, wat hij vindt van de huidige lagerenteomgeving, wat zijn prioriteiten zijn als managing director de komende jaren, ...
Benoit, kan u zichzelf even kort voorstellen?
Ik ben actuaris en handelsingenieur van opleiding. Ik begon bij AG in 1995 in het departement AG Employee Benefits. Gedurende 15 jaar oefende ik verschillende functies uit: productmanager, commercial support & financial manager, customer relation management. In 2010 wou ik een nieuwe stap zetten in mijn carrière en werd ik directeur van Gras Savoye Consulting Willis Towers Watson. In 2012 keerde ik terug naar AG als directeur marketing & communication Employee Benefits en Health Care. Eind 2020 volgde ik Heidi Delobelle op als managing director van AG Employee Benefits & Health Care, toen zij CEO van AG werd.
In al die jaren heb ik meegewerkt aan de verbetering van onze groepsverzekeringen van de 2e pijler. Daarmee kunnen werkgevers een aanvullend pensioen opbouwen voor hun werknemers. Ik was ook betrokken bij de ontwikkeling van AG Ascento voor particulieren. Dat kaderde binnen de uitbreiding van onze dienstverlening op het vlak van groepsverzekeringen 2e pijler.
U begon uw nieuwe functie in speciale omstandigheden. Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie voor de activiteiten van AG en AG Ascento?
Deze moeilijke periode is een uitdaging voor ons allemaal. Op financieel vlak werden de markten begin 2020 getroffen door de crisis. Dit had gevolgen voor onze tak 23-fondsen, waaronder de Rainbow-fondsen van AG Ascento. Gelukkig herstelden de beurzen snel. Dankzij de expertise van onze asset managers en onze gediversifieerde portefeuille hebben wij het jaar met goede rendementen kunnen afsluiten.
Maar het coronavirus had niet alleen gevolgen voor onze economie.
Dat klopt. De pandemie deed ons nadenken over een andere manier van werken. Een dag per week telewerken was al een paar jaar ingeburgerd bij AG. Maar plots moesten bijna al onze medewerkers 100% telewerken. Zo konden we de continuïteit van de dienstverlening aan onze klanten waarborgen. Onze Employee Benefits Consultants (EBC) hadden bijvoorbeeld meer digitaal contact met hun klanten. Een positieve ervaring voor beide partijen. Ook na de coronacrisis is dit een aanpak die we de komende jaren verder zullen ontwikkelen en verbeteren.
Los van de gezondheidscrisis bevinden we ons nog altijd in een lagerenteomgeving. Hoe reageert AG op deze realiteit, meer bepaald met de beleggingen in tak 21 en tak 23?
De lage interestvoeten blijven een uitdaging. En de interventies van de nationale banken door de coronacrisis wijzen erop dat de lage rentevoeten nog een tijdje zullen blijven aanhouden. We zijn altijd onze verbintenissen tegenover onze klanten nagekomen. Dankzij onze degelijke financiële indekking en voorbereiding zal dat ook in de toekomst zo blijven. Merk ook op dat het rendement in tak 21 van AG Ascento Free in 2020 tot de beste op de markt behoort*.
*Dit rendement heeft betrekking op het afgelopen jaar en vormt geen betrouwbare indicator voor het toekomstige rendement.
Bovendien kunnen onze klanten kiezen voor een AG Ascento-product in tak 21 of in tak 23. Met AG Ascento Free kunnen zij ook opteren voor een hybride product dat de zekerheid van tak 21 combineert met het potentieel hogere rendement van tak 23. Ze vinden dus zeker een product dat past bij hun beleggersprofiel.
Wij merken ook interesse voor duurzame maatschappelijke beleggingen. Hoe belangrijk is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) voor de beleggingsportefeuille van AG?
Wij zien dat onze klanten meer en meer stilstaan bij de aard van hun beleggingen. Ze willen performante beleggingen doen, maar ze zijn ook bezig met de aard van de fondsen waarin hun geld wordt belegd.
Bij AG zijn we ervan overtuigd dat duurzame beleggingen bijdragen tot een goed rendement op lange termijn. Daarom beleggen we al jaren niet meer in controversiële activiteiten zoals wapens of in bepaalde soorten energie.
Vanaf 2019 integreren we ook milieu-, sociale en governance-factoren (ESG) in ons beleggingsbeleid. Duurzaam beleggen evolueert voortdurend. AG volgt het op de voet op. Daarom hebben wij een nieuw element toegevoegd aan ons beleggingsbeleid. Sinds eind 2020 gaan wij de dialoog aan over duurzame ontwikkeling met de ondernemingen waarin we beleggen.
Als onderneming hebben we ook oog voor onze maatschappelijke en milieu-impact en passen we de principes van goed bestuur toe. AG zet zich als verantwoordelijke economische speler en werkgever vastberaden in voor de toepassing van deze nieuwe principes.
Wat zijn uw prioriteiten als nieuwe managing director van AG Employee Benefits & Health Care voor de komende jaren?
De wereld draait sneller en sneller. Zowel onze behoeften als die van onze klanten veranderen voortdurend.
Vandaag is het meer dan ooit onze prioriteit om te luisteren naar onze klanten en hun behoeften. Ons doel is om ons voortdurend te blijven aanpassen aan hun noden. Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om al onze klanten te bedanken voor hun blijvende vertrouwen.