Oekraïne, Gaza ... 2024 was een jaar vol geopolitieke crisissen. Toch is het optimisme dat in 2023 terugkeerde op de financiële markten nog altijd duidelijk aanwezig.
Ondanks de geopolitieke spanningen is de zachte landing die AG vorig jaar voorspelde nog steeds in zicht. Met de terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis bestaat wel het risico op grotere onzekerheid en economische ontkoppeling tussen de belangrijkste regio's in de wereld, met een mogelijke reflatie in de VS en een zwakke groei in Europa.
De aanhoudende inspanningen van AG voor een duurzame wereld werpen steeds meer hun vruchten af: de AG-portefeuille telt ondertussen meer dan 12,7 miljard euro aan activa die bijdragen aan een positieve impact op de samenleving, terwijl de ambities voor het terugschroeven van de uitstoot van broeikasgassen verhoogd worden.
Olivier Colsoul, Senior Strategist bij AG, beantwoordt onze vragen en geeft zijn analyse.
Begin dit jaar kwam AG met enkele voorspellingen voor de financiële markten. In hoeverre werden deze voorspellingen tot op heden ook werkelijkheid?
Olivier Colsoul: "Onze voorspellingen voor 2024 zijn grotendeels uitgekomen. We hadden gerekend op een lichte vertraging van de mondiale groei en dat was in grote lijnen ook het geval. De inflatie is ook verder gedaald, hoewel ze nog steeds boven de beoogde 2% ligt. Ook zien we in de tweede helft van het jaar een beginnende verlaging van de belangrijkste rentetarieven van de grote centrale banken, wat grotendeels in lijn ligt met onze verwachtingen. Vorig jaar hadden we het al over de overgang van een TINA-wereld (There is no alternative) naar een TARA-wereld (There are reasonable alternatives). Dat betekent dat met de sterke stijging van de rentevoeten er alternatieven bestaan voor aandelen om rendement te behalen. Hoewel de rentevoeten enigszins zijn gedaald door de koerswijziging in het monetaire beleid, blijft dit nog steeds actueel. De positieve verrassing kwam in feite opnieuw van de Verenigde Staten, die alle verwachtingen overtroffen, zowel qua economische groei als qua beursresultaten. Het Amerikaanse exceptionalisme is in dit opzicht indrukwekkend!"
Kunnen we zeggen dat 2024 een heel nerveus jaar is geweest?
"Ja en neen. Het klopt dat het nieuws in 2024 vol zat met wendingen en geopolitieke gebeurtenissen. De economie heeft een verrassende veerkracht getoond. De financiële markten wisten een zeker optimisme te behouden en de economieën zijn er in zekere zin in geslaagd om schokken op te vangen. Dit jaar is gebleken dat het zelfs in turbulente tijden mogelijk is om kansen te vinden en positief te blijven."
Desondanks heeft de economie een verrassende veerkracht getoond.
En wat heeft 2025 in petto?
"Voor 2025 verwachten we dat de economische normalisering zich voortzet, hoewel de weg vol valkuilen zal zijn. Geopolitieke onzekerheid blijft een belangrijke factor, maar we denken dat het risico op een recessie laag is, vooral in de VS. De inflatie is aan beide zijden van de Atlantische Oceaan gedaald tot onder de 3% en we verwachten dat ze heel geleidelijk zal blijven dalen. De terugkeer van Donald Trump als president zou wel voor nieuwe onzekerheden kunnen zorgen, in het bijzonder door de inflatoire druk in de Verenigde Staten en een vertraging van de groei in andere regio's teweeg te brengen."
Wat zijn de mogelijke gevolgen van de verkiezing van Trump op Powell en de rentevoeten in 2025?
"De verkiezing van Donald Trump kan een grote impact hebben op het monetaire beleid van de Fed. Ondanks recente verklaringen van de toekomstige president dat hij zich voorlopig niet zal bemoeien met het monetaire beleid, zou Jerome Powell in de toekomst onder druk kunnen komen te staan om de rente relatief laag te houden om de economie niet te schaden, ondanks de inflatoire risico's. Deze situatie zou kunnen leiden tot meer volatiliteit op de financiële markten en zou het voor de Fed moeilijker kunnen maken om zijn doelstellingen van prijsstabiliteit en volledige werkgelegenheid te bereiken."
Wat is uw basisscenario voor 2025?
"In ons basisscenario verwachten we een stabiele economische groei, of hier en daar zelfs een lichte stijging. In Europa wordt deze groei logischerwijs ondersteund door een verbetering van de koopkracht van huishoudens en door verdere renteverlagingen, die enig respijt zullen bieden.
Verwacht wordt dat de inflatie in 2025 zal blijven dalen.
Het probleem is dat de dynamiek afneemt en het sentiment niet op zijn best is. Er wordt verwacht dat de inflatie zal blijven dalen, zelfs in de dienstensector, die tot nu toe meer weerstand bood. Afhankelijk van de economische en geopolitieke agenda van de VS zou er wel een economische ontkoppeling kunnen komen tussen de VS en Europa, met uiteenlopende groeitrajecten en monetair beleid."
Hoe ziet u de toekomst voor aandelen in de VS en Europa?
"Het is mogelijk dat de Amerikaanse aandelenmarkt het beter zal blijven doen dan Europa dankzij de veerkracht van de economie, technologische innovatie en solide winstgroei. De hoge waarderingen in de VS kunnen het opwaartse potentieel wel beperken. In Europa kunnen aandelen interessante kansen bieden, vooral als bepaalde positieve katalysatoren werkelijkheid worden. Dat is geen zekerheid en het zal tijd kosten."
Hoe heeft AG zijn beleggingskeuzes afgestemd op het dynamische jaar 2024?
"In het vooruitzicht van de dalende rentevoeten hebben we de spread op bedrijfsobligaties en hoogrentende obligaties zien verkleinen. Dat betekent dat 'high yield' activa niet langer bijzonder aantrekkelijk zijn in verhouding tot het risico dat ze met zich meebrengen. We zien wel nog steeds kansen in kwalitatieve bedrijfsobligaties, die een beter rendement bieden dan staatsobligaties. Ook al is de waardering van aandelen opgelopen, we blijven op langere termijn constructief. We geloven in de sterke fundamenten van bedrijven.”
Wat gebeurt er met de Frans-Duitse tandem? Waarom werkt die niet meer? Wat zijn de gevolgen?
"De samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland vormde lange tijd een pijler van stabiliteit en groei in Europa, maar kende haar ups en downs. Momenteel verkeren beide landen in politieke en economische problemen, waarbij het ene land te veel uitgeeft en het andere te weinig. Algemeen gesproken is het noodzakelijk om het concurrentievermogen en de aantrekkingskracht van Europa als geheel te versterken en dus de financiële middelen vrij te maken om dit beleid uit te voeren (zie het verslag Draghi). Om de metafoor van Emmanuel Macron te parafraseren: Europeanen moeten op zijn minst de overgang maken van herbivoor naar omnivoor in een wereld die gedomineerd wordt door carnivoren. Zo niet, dan zou dit kunnen leiden tot verdere versnippering binnen de Europese Unie, waardoor de uitvoering van gemeenschappelijk beleid wordt bemoeilijkt. Dit kan leiden tot een zwakkere economische groei en een verminderd vermogen om te reageren op mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en geopolitieke spanningen."
Conclusies
In 2024 vertoonden de financiële markten, ondanks de geopolitieke omwentelingen, een aanzienlijke stabiliteit. Voor 2025 voorspelt AG een verdere normalisering van de economie, zij het met aanhoudende uitdagingen en onzekerheden, met name door de terugkeer van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Het monetaire beleid van zowel de Fed als de ECB, de geopolitieke ontwikkelingen tussen economische blokken en binnen Europa en het beurssentiment, dat de afgelopen twee jaar is gestimuleerd door een sterk optimisme, zijn belangrijke factoren om in de gaten te houden.
AG blijft voorzichtig optimistisch over beleggingskansen, concentreert zich op kwalitatieve obligaties en behoudt een positieve langetermijnvisie op aandelen.
Voor beleggers wordt het in 2025 cruciaal om zich een weg te banen in deze complexe omgeving en kansen op te sporen. AG blijft zich inzetten voor een duurzame toekomst en stemt zijn beleggingen af op doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.
Neem deel aan de Pension & Health Academy:
Financial Outlook 2025 – Een zachte landing, maar met turbulentie.
2024 was op alle vlakken een boeiend jaar vol geopolitieke turbulenties, waarin de veerkracht van de economie ons opnieuw positief verraste. Maar wat verwachten we van 2025? En hoe spelen we daarop in met onze beleggingskeuzes?
Tijdens dit webinar blikken we kort terug op de gebeurtenissen in 2024. Vervolgens kijken we vooruit en bespreken we de meest waarschijnlijke economische scenario’s voor 2025. U krijgt dus in een mum van tijd inzicht in de huidige en toekomstige economische trends en de impact hiervan op de financiële markten!
Wanneer? 30 januari 2025 van 13u tot 14u.
Sprekers : Olivier Colsoul, Senior Strategist AG en Jurgen Temmerman, Asset Manager bij AG.