Ontdek hoe je zoveel mogelijk voordelen kan behouden als je van job verandert of met pensioen gaat.
Wat gebeurt er met mijn groepsverzekering?
75% van de werkgevers bieden hun medewerkers een groepsverzekering aan. Zo kunnen ze een extra bedrag opbouwen voor als ze met pensioen gaan. Alle informatie over de groepsverzekering vind je in het sleutelmoment 'Ik wil een mooi pensioen opbouwen'.
Het is niet altijd makkelijk om te weten wat er gebeurt met het bedrag dat je hebt gespaard in je groepsverzekering wanneer je van werkgever verandert. Sommigen geloven zelfs - ten onrechte - dat het opgebouwde bedrag gewoon verloren gaat. Je hoeft je dus geen zorgen te maken: je behoudt het bedrag dat je in de loop der jaren hebt opgebouwd (= verworven reserves). Het is slechts in zeldzame gevallen dat de groepsverzekering niet voorziet in het behoud van dat bedrag. Voor informatie over eventuele uitzonderingen is het beter om je pensioenreglement te raadplegen of navraag te doen bij je werkgever.
MyAG Employee Benefits
Wat dekt de gezondheidszorgverzekering die mijn werkgever voor mij heeft afgesloten? Welke kosten zijn gedekt?
Ga naar de MyAG Employee Benefits app voor meer informatie.
Vertrekbrief
Bij je vertrek ontvang je een brief. In die brief staat uitgelegd wat je met je pensioenreserves kan doen:
- Optie 1: je laat het verworven bedrag (je reserves) in de groepsverzekering van je voormalige werkgever bij AG Employee Benefits & Health Care (= 'slapend') Dat is de standaardoptie. Als je na je vertrek niets doet om je verworven reserves elders onder te brengen, blijft je contract gewoon behouden. Er worden geen nieuwe premies meer gestort, maar je behoudt de voordelige rentevoet op de reserves die je al hebt opgebouwd.
Het bedrag dat je zo hebt opgebouwd, wordt uitbetaald wanneer je met pensioen gaat.
Let wel, wanneer je bij je werkgever weggaat, kan dat in sommige gevallen leiden tot opschorting van de overlijdensdekking van de groepsverzekering. Als je geen bewuste keuze maakt of als je je reserves in het plan van je vorige werkgever laat (optie 1), is het mogelijk dat je begunstigden de reserves niet ontvangen als je vóór de pensioenleeftijd overlijdt. De vertrekbrief vertelt je of de overlijdensdekking al dan niet behouden blijft. Je kan terecht bij je personeelsdienst voor alle informatie die je nodig hebt (en bekijk ook optie 2).
- Optie 2: je laat het verworven bedrag in de groepsverzekering van je voormalige werkgever bij AG Employee Benefits staan en kiest voor een overlijdensdekking die de uitbetaling van de verworven reserves garandeert ('slapend' met overlijdensdekking)
Die optie is gebaseerd op hetzelfde principe als optie 1, maar met toevoeging van een overlijdensdekking. Als je overlijdt voordat je met pensioen gaat, wordt het bedrag van de verworven reserves aan je begunstigde(n) uitgekeerd. De kosten van die overlijdensdekking verlagen ook het bedrag dat bij pensionering wordt uitbetaald.
Als je voor deze optie kiest, moet je bepaalde deadlines respecteren:
1: Na ontvangst van je brief heb je 30 dagen de tijd om voor deze optie te kiezen. Als je geen keuze maakt, blijven je verworven reserves verzekerd onder optie 1.
2: Na die periode van 30 dagen heb je nog 11 maanden om die optie te kiezen.
Na 11 maanden kan je kiezen voor optie 2. Je hebt ook de mogelijkheid om, tot je met pensioen gaat, je verworven reserves over te dragen naar een onthaalstructuur bij AG Employee Benefits (optie 3), naar de pensioeninstelling van je nieuwe werkgever (optie 4) of naar een pensioeninstelling die de kosten beperkt en de winsten verdeelt onder alle aangeslotenen (zie optie 5).
- Optie 3: je draagt het verworven bedrag over naar een onthaalstructuur bij AG Employee Benefits. Het bedrag van je aanvullend pensioen wordt overgedragen naar een zogenaamde 'onthaalstructuur'. Dat nieuwe contract wordt dus niet langer beheerd op basis van het pensioenreglement van je vorige werkgever. Je behoudt echter dezelfde gewaarborgde rentevoet.
Belangrijk: in dat geval blijft de overlijdensdekking geldig. Als je zou overlijden voordat je met pensioen gaat, worden de verworven reserves aan je begunstigde(n) uitgekeerd.
- Optie 4: je draagt je verworven reserves over naar de pensioeninstelling van je nieuwe werkgever (bijv. AG Employee Benefits & Health Care)
Als je nieuwe werkgever ook een groepsverzekering aanbiedt, kan je beslissen om de reserves die je onder je oude contract via je vorige werkgever hebt verworven, over te dragen naar de pensioeninstelling van je nieuwe werkgever. Vanaf dat moment gelden natuurlijk de voorwaarden van de nieuwe pensioeninstelling en zijn je oorspronkelijke gewaarborgde rentevoeten mogelijk niet meer geldig.
- Optie 5: je draagt het verworven bedrag over naar een pensioeninstelling die de winsten tussen de aangeslotenen verdeelt en de kosten beperkt, overeenkomstig het koninklijk besluit van 14/11/2003.
Zodra de verworven reserves worden overgedragen naar een pensioeninstelling van dat type, eindigt je contract bij AG Employee Benefits & Health Care en zijn de voorwaarden van de nieuwe pensioeninstelling van toepassing. Je profiteert mogelijk niet meer van dezelfde gewaarborgde rentevoeten.
AG Employee Benefits & Health Care kan ook de rol van een dergelijke pensioeninstelling op zich nemen.
Heb je een verzekeringsattest nodig? Dat kan je makkelijk zelf aanvragen via het MyAG Employee Benefits platform of de app.
Hoeveel tijd heb je om je keuze te maken?
Als je niet binnen de 30 dagen na ontvangst van je vertrekbrief uitdrukkelijk een keuze maakt, blijven de verworven reserves verzekerd onder de oorspronkelijke verzekeringsvorm (optie 1). Zoals uitgelegd, is het mogelijk dat het spaargeld dat je hebt opgebouwd niet wordt uitbetaald als je voor je pensionering zou overlijden. Als je echter geen keuze hebt gemaakt, garandeert AG Employee Benefits & Health Care een overlijdensdekking die gelijk is aan de reserves die tijdens de eerste drie maanden zijn opgebouwd.
Denk eraan: als je je overlijdensdekking wil behouden, kan je kiezen voor optie 2 (expliciete keuze binnen het jaar) of optie 3 (optie beschikbaar tot je pensioenleeftijd). Bovendien heb je naast de onthaalstructuur ook altijd de mogelijkheid om je reserves over te dragen naar de pensioeninstelling van je nieuwe werkgever (optie 4) of naar een pensioeninstelling die de kosten beperkt en de winsten deelt (optie 5).
Pensioenfiche
Als je bij je werkgever weggaat, krijg je niet alleen een vertrekbrief, maar ook een pensioenfiche met een overzicht van de belangrijkste cijfers, zoals het bedrag dat je voor je pensioen hebt opgebouwd.
Verzekering gewaarborgd inkomen
Als je langere tijd niet kan werken, bijvoorbeeld na een ongeval of bevalling, biedt je verzekering gewaarborgd inkomen je een aanvullend inkomen bovenop je wettelijke uitkering. Die verzekering is een van de meest voorkomende risicodekkingen en eindigt wanneer je het bedrijf verlaat.
De enige uitzondering is: als je al arbeidsongeschikt bent en je werkgever beslist om je te ontslaan, blijf je je rente ontvangen tot het einde van de periode die in je pensioenplan is vastgelegd (meestal 65 jaar).
Je hebt echter wel de mogelijkheid om die verzekering gewaarborgd inkomen individueel verder te zetten, net zoals dat het geval is bij de hospitalisatieverzekering. In de volgende paragraaf krijg je meer informatie over de individuele voortzetting.
Is je hospitalisatieverzekering nog geldig? Hoe zit het met je gezinsleden?
Als je weggaat bij je werkgever, bijvoorbeeld als je met pensioen gaat of als je ontslag neemt, is het mogelijk dat je ook je beroepsgebonden hospitalisatieverzekering verliest. Maak je geen zorgen: de kans is groot dat je nieuwe werkgever je ook een hospitalisatieverzekering aanbiedt. Als je die verzekering toch kwijtspeelt, moet je weten dat je nog steeds het recht hebt om je beroepsgebonden verzekering individueel verder te zetten.
Binnen de 30 dagen nadat je je werkgerelateerde verzekering bent kwijtgeraakt, moet je (vorige) werkgever je op de hoogte brengen van de mogelijkheid om die individueel verder te zetten. Vanaf dat moment heb je 30 dagen de tijd om een voortzetting aan te vragen bij je verzekeraar. Het is belangrijk om die deadlines te respecteren als je de waarborgen wil behouden waarop je tot dan toe recht had.
Let op: vergeet niet dat je gezinsleden misschien ook aangesloten zijn via je werkgever. De informatie over de individuele voortzetting is dus ook op hen van toepassing.
De premie voor een individuele voortzetting kan bijzonder hoog zijn. Om te voorkomen dat je zo'n hoge premie moet betalen, kan je een wachtpolis afsluiten terwijl je nog aangesloten bent bij je werkgever. Zo vermijd je onaangename verrassingen en weet je zeker wat je toekomstige waarborgen en premie zullen zijn.