Is mijn wettelijk pensioen voldoende?
Mijn groepsverzekering
Een groepsverzekering is een van de bekendste en meest aangeboden extralegale voordelen. Het komt erop neer dat de werkgever je de mogelijkheid biedt om een aanvullend pensioen toe te voegen aan je wettelijk pensioen. Tijdens je actieve loopbaan bouw je een kapitaal op door middel van periodieke stortingen van de werkgever en - in sommige bedrijven - ook van de werknemer. Afhankelijk van je pensioenplan kan je het gespaarde bedrag aan het einde van je actieve loopbaan opnemen in de vorm van een eenmalige storting (kapitaal) of een periodieke rente. Beide opties hebben voor- en nadelen, die we hier samenvatten.
In je pensioenreglement staat welke mogelijkheden je hebt om je kapitaal op te nemen. Open de MyAG Employee Benefits app om je pensioenreglement op te vragen.
Naast je pensioenplan heb je ook een pensioenfiche Je groepsverzekeraar stuurt je elk jaar een fiche waarop onder andere staat op welk brutobedrag je op dat moment recht zou hebben als je je werkgever zou verlaten (= verworven reserves). Op die fiche zie je ook het bedrag waarop je recht hebt als je met pensioen gaat.
We zijn ons ervan bewust dat een pensioenfiche niet altijd makkelijk te lezen is, daarom hebben we een praktische verklarende fiche opgesteld.
Als je groepsverzekering is afgesloten via AG Employee Benefits & Health Care, word je via e-mail op de hoogte gesteld zodra er een nieuwe pensioenfiche beschikbaar is. Alle pensioenfiches, zowel van je huidige werkgever als van vorige werkgevers (verzekerd bij AG Employee Benefits), zijn beschikbaar op MyAG Employee Benefits.
Je voordelen met de MyAG Employee Benefits app
Meld je aan en log in op de MyAG Employee Benefits app voor meer informatie.
Je kan dan profiteren van de talrijke voordelen, waaronder:
- Gedetailleerde info over je dekkingen en voordelen, én de evolutie van de status van je groepsverzekering
- Een raming van het brutobedrag wanneer je met pensioen gaat
- Informatie en documenten over je groepsverzekering (bijv. je pensioenfiche, ...).
Het pensioenlandschap in België
Tal van werkgevers bieden hun werknemers de kans om een aanvullend pensioen op te bouwen.
Elk pensioenplan wordt op maat gemaakt om in te spelen op de behoeften. Sommige waarborgen die hieronder worden beschreven, zijn mogelijk niet inbegrepen in je contract. Ga voor een volledige beschrijving van je waarborgen naar de MyAG Employee Benefits app.
Je pensioen: enkele snelle feiten
Wat is er logischer dan na een actieve loopbaan te genieten van een welverdiend pensioen? De wettelijke pensioenleeftijd in België is momenteel 65 jaar. Tegen 2030 zal die geleidelijk stijgen tot 67.
Hoewel je onder bepaalde voorwaarden vervroegd met pensioen kan, zijn die voorwaarden de laatste jaren steeds strikter geworden.
Het uiteindelijke bedrag van je pensioen hangt ook af van het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Deeltijds werken en vervroegd pensioen hebben dus een impact op je wettelijk pensioen en je bovenwettelijk pensioen. Er is veel informatie beschikbaar over dit onderwerp, online of bij je personeelsdienst.
Het driepijlersysteem
In België is je pensioen gebaseerd op de beroemde drie pijlers:
- Eerste pijler(wettelijk pensioen)
Het wettelijk pensioen of rustpensioen is het bedrag waarop je recht hebt op basis van je actieve loopbaan als werknemer of zelfstandige. De hoogte van je wettelijk pensioen wordt bepaald door een specifieke berekening.
We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat dit systeem momenteel onder druk staat, met name door de vergrijzing van de bevolking. Bovendien is het wettelijk pensioen dat in België wordt toegekend niet bepaald genereus. Daarom zijn er twee andere pijlers gecreëerd.
- Tweede pijler (aanvullend pensioen via de werkgever)
Tal van werkgevers bieden hun werknemers de kans om een aanvullend pensioen op te bouwen. Elke maand betalen ze een bepaald bedrag in een pensioenfonds of groepsverzekering. Afhankelijk van het pensioenplan heeft de werknemer de mogelijkheid om ook bijstortingen te doen.
- Derde pijler (individueel aanvullend pensioen)
Steeds meer mensen kiezen voor individueel sparen om een extraatje op te bouwen voor hun pensioen.Pensioensparen en langetermijnsparen zijn de twee meest gebruikte methoden. Die twee formules bieden ook aanzienlijke belastingvoordelen. Hoe vroeger je begint, hoe groter het voordeel.
Hieronder spitsen we ons vooral toe op de tweede pijler. Om alles te weten te komen over je wettelijk pensioen (eerste pijler), ga naar mypension.be. Vragen over je overlijdens- of hospitalisatiedekking? Lees ons sleutelmoment 'Ik ga binnenkort met pensioen'.