Bedrijfsleider: hoe beschermt u uw vennootschap in geval van overlijden?

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren

Als bedrijfsleider bent u verantwoordelijk voor de succesvolle ontwikkeling van uw bedrijf. Elke dag doet u er alles aan om uw levensproject te verwezenlijken. Maar wat als u zou overlijden? Wist u dat een overlijdensverzekering ook kan dienen om uw bedrijf te beschermen als het ergste zou gebeuren?

​​​​​​​​​Uw bedrijf is uw levenswerk. U hebt er al uw energie en tijd in gestoken. Stel u voor dat een ongeluk een einde zou maken aan alles wat u verwezenlijkt hebt ...

Voor een bedrijf is het verlies van een leidinggevende altijd een zware klap. Zowel voor de werknemers als voor de vennoten. En helaas kunnen zich in een dergelijke situatie drie grote problemen voordoen:​

  • Het voortbestaan van het bedrijf kan in gevaar komen 
  • Het aandeelhouderschap kan beginnen wankelen 
  • De terugbetaling van lopende leningen kan een zware last worden​

Overlijdensverzekering om het bedrijf te beschermen

Zoals elke ondernemer wil u koste wat kost vermijden dat uw levensproject van de ene dag op de andere in rook opgaat.

Met een overlijdensverzekering kunnen uw onderneming of vennoten een kapitaal krijgen waarmee ze deze problemen kunnen overwinnen en de activiteiten voortzetten als u vroegtijdig zou overlijden. ​

Behoefte 1: de continuïteit van de onderneming garanderen 

 

Stel, u en uw vennoot hebben meer dan tien jaar geleden een bedrijf opgestart. Uw expertise is essentieel voor het bedrijf. Als u zou sterven, zou dat ernstige gevolgen hebben:

  • Uw vennoot heeft misschien niet de ervaring of de technische kennis om u op korte termijn te vervangen.
  • Misschien moet uw vennoot tijdelijk een consultant aanwerven en moet een nieuwe manager worden opgeleid. Maar dat brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee (tot 20.000 euro per maand voor een ervaren consultant).​

 

Hoe kan een overlijdensverzekering u helpen?​
Met uw verzekeringsadviseur kan u een schatting maken van het inkomstenverlies voor uw bedrijf als u zou overlijden. U kan ook het nodige budget berekenen om een consultant aan te werven die tijdelijk uw taken overneemt. 

 

Behoefte 2: de aandeelhouders van de onderneming beschermen

Stel, u en uw vennoot bezitten elk 50% van de aandelen van de onderneming, voor een totaalkapitaal van 1 miljoen euro. Als u voortijdig overlijdt, kan het zijn dat uw vennoot uw aandelen niet kan terugkopen; die zouden dan naar uw kinderen of rechtstreekse erfgenamen gaan. Hierdoor zou de toekomst van het bedrijf in gevaar kunnen komen​.

 

Hoe kan een overlijdensverzekering u helpen?​

De overlijdensdekking (van elke vennoot) beschermt het aandeelhouderschap van de onderneming. Als een van beiden overlijdt, heeft de ander een budget om de aandelen van de overleden vennoot terug te kopen en zo de continuïteit van het aandeelhouderschap van de samen opgebouwde onderneming te verzekeren. U hoeft zich dus geen zorgen te maken want u weet dat uw project in goede handen blijft, zelfs als het ergste gebeurt. 

 

Behoefte 3: de aflossing van de professionele kredieten dekken​

Stel, u staat aan het hoofd van een kleine, nog jonge onderneming. Om u op weg te helpen, heeft de bank uw onderneming twee leningen verstrekt: één om het materiaal te kopen, de andere om de lopende uitgaven te dekken. De maandelijkse aflossing is een aanzienlijk bedrag.

Als u voortijdig zou overlijden, zou de onderneming het moeilijk kunnen krijgen om deze kredieten af te betalen.​​

 

Hoe kan een overlijdensverzekering u helpen?​
Ook hier kan de overlijdensverzekering helpen om deze professionele kredieten terug te betalen, afhankelijk van het gekozen bedrag. Deze dekking voorkomt dat u een bedrijf nalaat in slechte financiële gezondheid, met een verhoogd risico op faillissement.

 

Welk bedrag verzekeren?​

Het bedrag hangt natuurlijk af van uw persoonlijke situatie, uw behoeften en de omvang van uw bedrijf. Het is belangrijk rekening te houden met alle kosten die nodig zijn voor de goede werking van uw bedrijf, én met de fiscaliteit.

​​​
Belangrijk

Naargelang uw situatie en het risico dat u wenst te dekken (bescherming van de aandeelhouders, dekking van leningen of continuïteit van uw bedrijf), kunnen de fiscaliteit en de samenstelling van uw overlijdensverzekering verschillen. Een verzekeringsadviseur kan u alle nodige informatie geven, en u helpen om de beste oplossing voor u en uw bedrijf te kiezen.
 

​Ontdek de overlijdensverzekering om:

  • De continuïteit van de onderneming te garanderen
  • De lopende professionele kredieten volledig of gedeeltelijk af te lossen
  • Het aandeelhouderschap te behouden.

Vraag uw verzekeringsadviseur om advies en ontdek welk product het beste bij uw situatie past:

Ik wens gepersonaliseerd advies.