Bouw een aanvullend pensioen op via uw vennootschap.


Spaar voor uw pensioen

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren

U weet het beter dan wie ook: uw wettelijk pensioen als zelfstandige volstaat niet om uw levensstandaard te behouden als u stopt met werken.

Maar wist u dat u ook via uw bedrijf een aanvullend pensioen kan opbouwen?

Bovendien profiteert u zo van fiscale voordelen. 

Ik wens gepersonaliseerd advies

VAPZ, de basis voor uw aanvullend pensioen

Met het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) spaart u voor uw pensioen en geniet u een interessant belastingvoordeel. De premies zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskosten, op voorwaarde dat u zich aan een bepaald plafond houdt.

U kan uw VAPZ ook gebruiken om een overlijdensdekking of arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, of om een vastgoedproject te financieren.

U hebt al een VAPZ en u bent een zorgverlener : RIZIV-contract

Een RIZIV-contract is voor geconventioneerde artsen, tandartsen, apothekers, kinesitherapeuten, logopedisten (zelfstandig of in loonverband) of zelfstandige verpleegkundigen. Als zorgverlener kan u de RIZIV-bijdrage gebruiken om een aanvullend pensioen op te bouwen. Het RIZIV bepaalt elk jaar het bedrag van de bijdrage dat varieert volgens het beroep. U kan uw RIZIV-contract ook aanvullen met een dekking overlijden of arbeidsongeschiktheid! Bezoek de website van het RIZIV om dit voordeel te ontdekken.

U wil nog meer sparen: IPT

De individuele pensioentoezegging is een contract waarmee u via uw vennootschap kan sparen voor uw pensioen. Uw vennootschap betaalt dan de premies voor de opbouw van uw pensioen. Onder bepaalde voorwaarden kan uw vennootschap deze premies fiscaal aftrekken als beroepskosten.

En er is nog meer: met een IPT kan u uw kapitaal vóór uw wettelijk pensioen gebruiken om een huis te kopen, te bouwen of te verbouwen in de Europese Economische Ruimte.

Wat is het verschil tussen een IPT tak 21 en tak 23? In tak 21 geniet u een gewaarborgde rentevoet en een eventuele jaarlijkse winstdeling. In tak 23 worden de premies belegd in beleggingsfondsen. U neemt dus meer risico om een potentieel hoger rendement na te streven, zonder kapitaalgarantie. U beslist hoe dan ook zelf. En u kan een compromis vinden tussen deze twee opties! 

Wil u alles weten over uw toekomstig pensioen? Ga naar mypension.be.

Ik wens gepersonaliseerd advies