Mijn favorieten 0
Langdurige arbeidsongeschiktheid

Gewaarborgd inkomen

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren
Opslaan

Verzekering gewaarborgd inkomen ‘Income Care’

Is een van uw medewerkers tijdelijk niet in staat om te werken? Deze groepsverzekering biedt financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid. En er is meer ... Ontdek onze 360°-aanpak: een compleet aanbod, van preventie tot re-integratie, om uw medewerkers gezond te houden.
Meer dan ooit noodzakelijk

In België zijn steeds meer werknemers langdurig arbeidsongeschikt, en dat aantal stijgt elk jaar. Het vangnet van de sociale zekerheid volstaat niet om de dagelijkse en onvoorziene kosten op te vangen. 

Veel meer dan een financiële dekking

U biedt uw medewerkers niet alleen financiële dekking. U bevordert ook hun welzijn dankzij My Mind by AG of Return to Work, een re-integratietraject op maat wanneer uw medewerkers te kampen krijgen met een psychische stressgerelateerde aandoening. Zo kunnen ze duurzaam en gezond weer aan het werk.

Een competitiever loonpakket

Competitiever loonpakket

Op deze pagina:

Waarom is een verzekering gewaarborgd inkomen noodzakelijk?

Uw medewerkers kunnen om verschillende redenen langdurig uitvallen. Denk maar aan een ongeval of ernstige ziekte, stress of burn-out, maar ook zwangerschapsverlof

Dankzij Income Care genieten uw medewerkers een aanvullend maandelijks inkomen bij arbeidsongeschiktheid.


mobile-highlight-img
De tussenkomst van de sociale zekerheid volstaat doorgaans niet om de huidige levensstandaard te behouden.

Wat is het nut van de verzekering gewaarborgd inkomen?

Het Belgische socialezekerheidsstelsel biedt via het RIZIV een financieel vangnet voor mensen die niet meer in staat zijn om te werken. Maar dit heeft zijn beperkingen. De vaste kosten van uw medewerkers, zoals hun maandelijkse hypotheekbetalingen of autoverzekering, lopen wel gewoon door, terwijl ze een lager inkomen krijgen. Met een verzekering gewaarborgd inkomen kunnen uw medewerkers hun levensstandaard behouden, zelfs bij arbeidsongeschiktheid.

De sociale zekerheid garandeert slechts een deel van het salaris
 
 

Tijdens de eerste maand van arbeidsongeschiktheid betaalt u uw medewerkers nog het volledige salaris.

Tussen de tweede en twaalfde maand komt er meestal een einde aan de tegemoetkoming van de werkgever. Uw medewerkers ontvangen dan een wettelijke vergoeding die overeenkomt met 60% van hun brutosalaris, in plaats van het gebruikelijke vaste salaris.

Na een jaar arbeidsongeschiktheid spreken we van invaliditeit. Uw medewerkers krijgen dan een vergoeding, waarvan het bedrag varieert afhankelijk van hun gezinssituatie (bv. slechts 40% van het brutoloon voor samenwonenden).

 

Loonplafond en verlies van aanvullende voordelen


Voor de berekening van de invaliditeitsuitkering houdt het RIZIV rekening met een loon dat geplafonneerd is op 56.019,60 euro, dus een maandloon van 4.668,30 euro (cijfers RIZIV mei 2024). Hoe hoger het salaris van de werknemer, hoe groter het inkomensverlies.

Alles wat dit plafond overschrijdt, inclusief een eventuele 13e maand, bonussen, maaltijdcheques of andere voordelen, wordt niet in aanmerking genomen bij deze berekening.

Werknemers zijn zich niet altijd bewust van dit plafond. Twee op drie werknemers overschatten de wettelijke tegemoetkoming die ze zouden kunnen krijgen.

Wil u een idee hebben van de wettelijke vergoeding? Probeer onze simulatietool.


Wat zit er voor u als werkgever in?

Een verzekering gewaarborgd inkomen is een must voor uw medewerkers... maar ook u, als werkgever, hebt er baat bij:

Nauwelijks 1 op de 5 Belgen is gedekt tegen arbeidsongeschiktheid. Met een collectieve verzekering gewaarborgd inkomen kan u zich dan ook onderscheiden op de arbeidsmarkt door uzelf te positioneren als 'een zorgzame werkgever', iets waar veel werknemers in de huidige maatschappij naar op zoek zijn.

Studies tonen aan dat werknemers een verzekering gewaarborgd inkomen erg op prijs stellen. Dit product geeft u een competitief voordeel ten opzichte van uw concurrenten.

Dankzij Income Care bent u klaar om de meest interessante profielen te overtuigen en beschikt u over een extra troef om uw beste talenten te behouden.

Volgens onze studie gepubliceerd in de white paper 'Cost of Absenteeism', heeft een zorgzame werkgever bovendien een positieve invloed op zijn medewerkers. Daarnaast vermindert een organisatie die als 'caring' wordt gezien het risico op absenteïsme door stress.     

mobile-highlight-img
Met Income Care onderscheidt u zich van de concurrentie.

Verschillende tools om absenteïsme tegen te gaan

Het volstaat niet langer om alleen een financiële dekking te bieden: het is noodzakelijk om een holistische benadering van welzijn op het werk te ontwikkelen om absenteïsme tegen te gaan. 

AG, dat in 2017 het voortouw nam door het re-integratieprogramma 'Return to Work' op te nemen in zijn verzekeringsdekking, blijft aan de behoeften van zijn klanten voldoen, want sinds 2019 biedt de verzekeraar ook preventiediensten aan via Waldon:

  • My WellRi, brengt het professionele en persoonlijke welzijn van uw medewerkers in kaart. 
  • My Mind by AG, biedt selfcaretools om de mentale veerkracht van uw medewerkers te versterken. 

Bovendien is er voor bepaalde klanten (op voorwaarde dat de anonimiteit van de gegevens kan worden gegarandeerd) een Return to Work-dashboard beschikbaar om de evolutie van psychische aandoeningen op te volgen, de tevredenheid van werknemers met de oplossing te meten of om zich te vergelijken met de markt.


mobile-highlight-img
Kies en personaliseer uw verzekering gewaarborgd inkomen

Stel zelf uw verzekering gewaarborgd inkomen samen

Afgestemd op de behoeften van uw bedrijf


Income Care biedt een oplossing voor veel werknemers, maar ook voor u. Met deze verzekering wordt u gezien als een werkgever die om zijn medewerkers geeft. Voor een optimale bescherming bepaalt u zelf grotendeels de omvang van de dekking, naargelang de situatie van uw bedrijf.

Kies de waarborgen Bepaal het verzekerde risico Kies de invaliditeitsrente Personaliseer de verzekering en kies
  • Waarborg invaliditeitsrente
  • Waarborg premievrijstelling
  •  Ziekte
  • Ongeval privéleven
  • Arbeidsongeval
  • Offset-rente
  • Steprate-rente
  • Forfetaire rente
     
  • De wachttijd
  • De indexatie van de rentes
  • De maximale jaarrente


Meer weten?

U vindt meer informatie over Income Care in deze praktische gids.

Natuurlijk kan u ons altijd contacteren als u vragen hebt, meer informatie wil over onze sectoranalyses of persoonlijk advies wenst. Stel ons uw vragen over de verzekering gewaarborgd inkomen of vraag een vrijblijvende offerte aan voor Income Care. We antwoorden zo snel mogelijk.