Ik ga fiscaal optimaal sparen

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren
Wil je het meeste halen uit je spaarinspanningen en tegelijkertijd genieten van aantrekkelijke belastingvoordelen? Ontdek hieronder de verschillende manieren waarop je fiscaal optimaal kan sparen voor je toekomst met onze levensverzekeringen.

Kies voor fiscaal optimaal sparen

Pensioensparen

Of je nu gaat voor een vaste rentevoet en dus een gegarandeerd rendement of een potentieel hoger rendement dat afhangt van de prestaties van een beleggingsfonds zonder garantie, met een pensioenspaarverzekering kan je sowieso genieten van een fiscaal voordeel tot 30% van het gestorte bedrag, als de voorwaarden vervuld zijn. Het jaarlijkse bedrag dat je kan storten wordt beperkt door twee fiscale plafonds: in 2024 kan je kiezen voor dat van 1.020 of 1.310 euro.

Langetermijnsparen

Ook hier bieden we oplossingen aan met respectievelijk een gegarandeerd rendement of een potentieel hoger maar niet gegarandeerd rendement uit een beleggingsfonds. Ook dit levensverzekeringscontract levert een fiscaal voordeel op van 30% op je stortingen, als de voorwaarden vervuld zijn. Het jaarlijkse bedrag dat je kan storten wordt beperkt door een fiscaal plafond: in 2024 bedraagt dat 2.450 euro.

Pensioensparen

  • Met tak 21-pensioensparen geniet je van een gegarandeerd rendement. Dat kan worden aangevuld met een eventuele winstdeling waarover jaarlijks wordt beslist. Je kapitaal is gegarandeerd aan het einde van je contract: je krijgt zeker 100% van je netto geïnvesteerde premie terug, na aftrek van kosten en belastingen.

  • Met tak 23-pensioensparen haal je potentieel een hoger rendement maar loop je ook een hoger risico. Je geld wordt belegd in beleggingsfondsen beheerd door experten. De waarde van je investering kan daarbij schommelen en mogelijk verlies je een deel van je kapitaal. 

  • Zowel in tak 21 als in tak 23 kan je kan jaarlijks tot 1.020 euro storten als je kiest voor het eerste fiscale plafond, waarbij je een belastingvoordeel van 30% ontvangt of 306 euro. Kies je voor het hogere fiscale plafond tot 1.310 euro, dan geniet je van een belastingvoordeel van 25% of 327,5 euro.

  • Je kan een begunstigde kiezen bij leven en overlijden. De begunstigde bij leven ben je zelf. De begunstigde bij overlijden moet je echtgenoot/echtgenote of wettelijk samenwonende partner of een bloedverwant tot en met de tweede graad zijn. 

Langetermijnsparen

  • Met tak 21-langetermijnsparen geniet je van een gegarandeerd rendement, want je stortingen worden belegd tegen een vaste rentevoet. Bovendien kan je jaarlijks mogelijk genieten van een eventuele winstdeling. Dit is een verstandige keuze voor wie de voorkeur geeft aan veiligheid boven potentieel hogere rendementen. 
  • Met tak 23-langetermijnsparen haal je potentieel een hoger rendement maar loop je ook een hoger risico. Je geld wordt belegd in beleggingsfondsen. De waarde van je investering kan daarbij schommelen en mogelijk verlies je een deel van je kapitaal. 

  • Je kan jaarlijks tot 2.450 euro storten, afhankelijk van onder meer je netto belastbaar beroepsinkomen, met een belastingvoordeel van 30% of 735 euro

  • Je kan je begunstigden bij leven of overlijden zelf kiezen. Bij leven: jezelf. Bij overlijden: je echtgeno(o)t(e), wettelijk samenwonende partner of een bloedverwant tot en met de tweede graad. 
     

Wat moet ik nog weten over pensioensparen?

De pluspunten van pensioensparen

1. Elk jaar belastingvoordeel 

Elk jaar kan je een belastingvermindering genieten van 25 tot 30% op het bedrag dat je in je pensioenspaarplan stort, voor zover de wettelijke voorwaarden vervuld zijn. Pensioensparen is dus een aantrekkelijke spaarstrategie, die zowel financiële voordelen op lange termijn als vrijwel onmiddellijke belastingvoordelen oplevert. Je kan ermee starten als je 18 wordt en een belastbaar inkomen hebt en sparen tot je 65. Bovendien is er is geen premietaks verschuldigd bij pensioensparen.

2. Belastingvrije premies na de leeftijd van 60 jaar 

Er wordt een anticipatieve heffing ingehouden als je 60 wordt of op de 10e verjaardag van het contract als je het afsloot na je 55 jaar. Deze taxatie bedraagt 8% in het kader van het pensioensparen. Zodra die is ingehouden, geniet je van belastingvrije premies tot en met het jaar waarin je 64 wordt. Er is geen eindbelasting meer verschuldigd. Opgelet: bij een afkoop voor je 60 moet je 33% personenbelasting betalen.

3. Maximum jaarlijks spaarbedrag volgens fiscale indexering 

Dankzij de indexering van de fiscale plafonds (in principe op jaarbasis) kan je zowel het bedrag dat je spaart als het bedrag van je belastingvoordeel optimaliseren. Je kan het bedrag dat je stort manueel verhogen bij elke fiscale indexering of kiezen voor een automatische indexering. Zo profiteer je ten volle van de fiscale stimulansen die elk jaar beschikbaar zijn. 

4. Premiestortingen aanpassen aan je huidige situatie

Ideaal gesproken stort je het maximale bedrag om ten volle te profiteren van de fiscale voordelen, maar dat bedrag is slechts een plafond. Je kan dus perfect ook een lager bedrag storten. Kies het bedrag dat bij je past, afhankelijk van de minimumbedragen per product, en doe stortingen op basis van je voorkeuren en prioriteiten. Bovendien kan je de stortingen tijdelijk opschorten als je dat nodig vindt. 

5. Combineer pensioensparen met langetermijnsparen

Wil je jaarlijks een bedrag sparen dat hoger ligt dan de fiscale plafonds voor pensioensparen? Dan is langetermijnsparen een optie: zo kan je meer sparen én genieten van een extra fiscaal voordeel (30% op het gestorte bedrag).

Meer info over onze producten:

Wat moet ik nog weten over langetermijnsparen?

De pluspunten van langetermijnsparen

1. Jaarlijks een fiscaal voordeel

Elk jaar kan je genieten van een belastingvoordeel van 30% op de premies die je stort, voor zover de wettelijke voorwaarden vervuld zijn. Je betaalt wel een premietaks van 2% en een anticipatieve taks van 10% op je 60e verjaardag als het contract is afgesloten vóór je 55 of 10 jaar na de inschrijving als je het contract afsloot na je 55.

Zodra deze taksen afgetrokken zijn, kan je premies betalen en profiteren van een belastingvoordeel op je jaarlijkse stortingen zonder verdere belasting te betalen tot het einde van je contract. Er is geen eindbelasting verschuldigd. 

2. Kies zelf het bedrag​ dat je spaart 

Je kiest zelf het bedrag - rekening houdend met het fiscale plafond - en het tempo waarop je spaart. Als je eventjes niets wil storten omdat je andere plannen hebt die om extra budget vragen, dan kan dat gewoon. 

3. Keuze van uw begunstigde bij overlijden 

Je kiest ook zelf, binnen de wettelijk gestelde voorwaarden, aan wie het opgebouwde kapitaal toekomt mocht je jammer genoeg voor de einddatum overlijden. De begunstigde bij overlijden moet je echtgenoot/echtgenote of wettelijk samenwonende partner zijn of bloedverwanten tot en met de tweede graad: kinderen, ouders, kleinkinderen, broers of zussen of grootouders. Er is/zijn mogelijk wel erfbelasting/successierechten te betalen.

4. Combineer langetermijnsparen met pensioensparen

Wil je jaarlijks een bedrag sparen dat hoger ligt dan het fiscale plafond voor langetermijnsparen? Dan is pensioensparen een bijkomende optie: zo kan je meer sparen én genieten van een extra fiscaal voordeel (tot 30% op het gestorte bedrag).

5. Er is wel een individueel plafond vanaf 55 jaar

Dit individuele plafond bepaalt het bedrag van de jaarlijkse premie die je niet mag overschrijden na je 55 jaar.

Meer info over onze oplossingen:

Ik wil  optimaal fiscaal sparen .

Contacteer een verzekeringsmakelaar of BNP Paribas Fortis voor advies.

Contacteer een verzekeringsmakelaar voor advies.

Neem contact op met BNP Paribas Fortis voor advies.

Waarom kiezen voor een tussenpersoon?

AG werkt samen met onafhankelijke makelaars en met BNP Paribas Fortis. Zo kan je rekenen op een service bij jou in de buurt. Hulp nodig met je verzekeringen of bij schade? Onze partners geven je graag persoonlijk advies.

Wat moet ik weten over  mijn pensioen? 

Zal mijn wettelijk pensioen voldoende zijn?

Belgen overschatten vaak het bedrag van hun toekomstig wettelijk pensioen. Wil je weten waar jij staat? Onze tool maakt de berekening voor jou, zodat je ontdekt hoeveel jij moet sparen om je levensstandaard op peil te houden na je pensioen.

Hoe maximaliseer ik mijn belastingvoordeel?

  • Combineer pensioensparen en langetermijnsparen voor een maximaal belastingvoordeel.

  • Profiteer van een jaarlijks belastingvoordeel tot 30% van het totale gestorte bedrag.

Wat is de ideale leeftijd om te starten met pensioensparen?

  • Zodra je budget het toelaat.
  • Hoe vroeger je begint, hoe meer je spaargeld kan aangroeien.
  • Minimumleeftijd: 18 jaar.

Wanneer kan ik mijn pensioen opnemen?

  • Op 60 jaar en na 44 loopbaanjaren

  • Op 61 jaar en na 43 loopbaanjaren

  • Op 62 jaar en na 43 loopbaanjaren

  • Op 63 jaar en na 42 loopbaanjaren