Financial Outlook 2025 – ‘Een zachte landing maar met turbulentie’

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren
2024 was een jaar dat onder meer met de oorlogen in Oekraïne en Gaza tal van geopolitieke crisissen kende. Niettemin bleef het optimisme dat in 2023 terugkeerde op de financiële markten ook dit jaar aanwezig.

Ondanks de geopolitieke spanningen is de soft landing die AG vorig jaar vooropstelde immers in zicht. Met de terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis bestaat echter het risico op grotere onzekerheid en economische ontkoppeling tussen de belangrijkste regio's in de wereld, met een mogelijke reflatie in de VS en een lagere groei in Europa. 

De voortgezette inspanningen voor een duurzame wereld die AG levert, werpen verder steeds meer hun vruchten af: de AG-portefeuille telt ondertussen meer dan 12,7 miljard euro aan activa die bijdragen aan een positieve impact op de samenleving, terwijl de ambities voor het terugschroeven van de uitstoot van broeikasgassen verhoogd worden. 

Voor Perspectief beantwoorden drie van onze experts - Wim Vermeir, Chief Investment Officer, Olivier Colsoul, Senior Strategist en Bernadette Migisha, Sustainable & Responsible Investing - onze vragen en geven hun analyse.

​​​​​​Begin dit jaar heeft AG een aantal voorspellingen gedaan met betrekking tot de ​financiële markten. In hoeverre werden deze voorspellingen dit jaar realiteit?

Olivier Colsoul: “Onze voorspellingen voor 2024 hebben zich grotendeels voltrokken: een vertragende wereldwijde groei, een dalende inflatie die nog steeds boven het gewenste niveau van 2% zit en een duidelijke switch van TINA (There are no alternatives) naar TARA (There are reasonable alternatives) op het vlak van te behalen rendementen. Ook opvallend is dat de VS positief verraste, zowel qua economische groei als qua evolutie van de aandelenmarkt.”

Mogen we 2024 dan een heel zenuwachtig maar uiteindelijk toch wel een stabiel jaar noemen?

Wim Vermeir: “2024 was inderdaad een jaar vol geopolitieke turbulenties, maar uiteindelijk met beperkte economische en financiële repercussies. De ECB was begin juni de eerste grote centrale bank die een renteverlaging doorvoerde, waarna ook de FED overstag ging. Deze beslissing volgde op een sterke daling van de inflatie.”

Olivier Colsoul vult aan: “We kunnen inderdaad echt wel stellen dat 2024 op alle vlakken een boeiend jaar was en ook een jaar waarin de veerkracht van de economie opnieuw positief verraste.” ​

Wat zijn de verwachtingen voor 2025?

Olivier Colsoul: “Vandaag durven we stellen dat de kans op een recessie klein is – zeker in Amerika – en dat zelfs met de blijvende geopolitieke onzekerheid. De inflatie is aan beide zijden van de oceaan gezakt tot onder de 3%. We gaan uit van een trage en geleidelijke verdere daling. We verwachten dat de normalisering van de wereldeconomie zich in 2025 doorzet in de vorm van een zachte landing. Het economische beleid van de nieuwgekozen president Donald Trump kan echter een spelbreker zijn, waardoor de inflatie in de VS zou kunnen worden aangewakkerd en de groei in de rest van de wereld verzwakt.”

Wat is jullie basisscenario voor 2025?

Wim Vermeir: “In het basisscenario voor 2025 blijft de economische groei stabiel en kan die zelfs licht toenemen, dankzij de geleidelijke verbetering van de koopkracht van huishoudens en de verdere renteverlagingen, die enige ademruimte bieden. De verwachting is inderdaad dat de inflatie langzaam zal blijven afnemen, ook in de dienstensector waar de inflatie voorlopig tot nog toe hardnekkiger was. We verwachten wel een economische ontkoppeling tussen de VS en Europa in 2025, gedreven door uiteenlopende groeitrajecten, inflatiedynamiek en monetair beleid.

Als de Trump-administratie in de VS inderdaad haar plannen van belastingverlaging, importtarieven en immigratie doorvoert, dan zal dat de economische groei ondersteunen en de inflatie aanwakkeren wat leidt tot minder en tragere renteverlagingen door de Federal Reserve. Daarentegen kampt Europa met zwakkere groeivooruitzichten vanwege structurele uitdagingen en geopolitieke spanningen, waardoor de Europese Centrale Bank waarschijnlijk een soepelere houding zal moeten aannemen. 

Dit zou kunnen leiden tot een toenemende divergentie in rentetarieven. De beleidsrente zou in de eurozone kunnen dalen tot 2%, maar zou in de VS relatief hoog blijven, rond de 3,50%, of nog hoger. Dit impliceert een vorm van divergentie van het monetaire beleid, die ook zichtbaar is in de rentecurve van Duitse Bunds versus Amerikaanse Treasuries. Daardoor zijn we positiever over Europese obligaties dan over Amerikaanse. Aandelenmarkten kunnen deze ontkoppeling ook weerspiegelen, waarbij Wall Street sneller kan stijgen dan zijn Europese tegenhangers, op voorwaarde dat de markt niet te veel goed nieuws heeft geanticipeerd. Ten slotte verwachten we dat de onzekerheid rond het toekomstige Amerikaanse economische en handelsbeleid turbulentie en koersschommelingen kan veroorzaken.”

Een goede diversificatie lijkt dus belangrijker dan ooit?

Wim Vermeir: “De wereldeconomie vertoonde in 2024 een divers beeld, waardoor het een jaar werd waarin de diversificatie over regio’s en geografische gebieden op het gebied van investeringen inderdaad belangrijk was. Zo stond de goed draaiende Amerikaanse economie in contrast met de slabakkende Chinese markt en met de traag groeiende Europese markt en waren het dus vooral de VS die de markten mee op sleeptouw nam in 2024. Groeiaandelen in de VS deden het uitstekend, vooral aangedreven door Nvidia en Meta. Maar ook bedrijfsobligaties deden het weer goed dit jaar.”

Olivier vult aan: “China en de opkomende markten in het algemeen deden het wat minder goed, tot de aankondiging van monetaire en steunmaatregelen eind september de Chinese aandelenmarkten weer tot leven wekte. Na een goede jaarhelft hebben de Europese beurzen het wat moeilijker gehad als gevolg van het verlies aan economisch en politiek momentum. Terwijl de financiële sector wel goed presteerde woog het industriële karakter van de Europese industrie echter op het algehele rendement van deze regio”.

En hoe vertaalt dit dynamisch jaar 2024 zich op het gebied van de beleggingskeuzes van AG?

Wim Vermeir: “We zijn tevreden met onze tactische beslissingen van het afgelopen jaar en de daaruit voortgevloeide rendementen. Als we vooruitblikken naar 2025, dan zien we niet onmiddellijk redenen tot vrees voor een scherpe vertraging van de economie. De geopolitieke spanningen hebben uiteraard een effect, maar we zien dit toch als een eerder tijdelijk fenomeen. Met een voorzichtige aanpak en een goede spreiding blijven aantrekkelijke rendementen haalbaar in de huidige marktomgeving.”    

Olivier Colsoul: “Door het vooruitzicht van een lagere renteomgeving daalde de spread op bedrijfsobligaties en high yield. High yield is daardoor niet bijzonder aantrekkelijk voor het onderliggend risico. Voor Europese investment grade-bedrijfsobligaties hebben we echter wel nog steeds plaats in onze obligatieportefeuille. Bedrijfsobligaties van goede kwaliteit bieden doorgaans nog altijd een beter rendement dan overheidsobligaties en de balansen van de meeste bedrijven blijven gezond. Wat betreft aandelen blijven we op de langere termijn constructief, ook al zijn de waarderingen opgelopen.” 

Hoe evolueert de beleggingsportefeuille van AG?

Wim Vermeir: “Als grootste institutionele investeerder in België beheert AG 68,8 miljard euro aan financiële activa (juni 2024). In vergelijking met een jaar geleden is de portefeuille relatief stabiel gebleven. Duurzaamheid blijft belangrijk in onze portefeuille en we scherpen onze duurzame doelstellingen nog verder aan.”

En dat brengt ons naadloos bij het laatste onderwerp maar daarom niet het minst belangrijke, wel integendeel. Naast de financiële aspecten speelt duurzaamheid inderdaad een cruciale rol. Welke evolutie zien we hierin bij AG? 

Bernadette Migisha: “Het is fijn om vast te stellen dat we aan het einde van de huidige strategische cyclus onze objectieven voor het verder verduurzamen van onze investeringsportefeuille behaald of overschreden hebben. Zo telde de AG-portefeuille eind september 2024 meer dan 12,7 miljard euro aan activa die bijdragen aan een positieve impact op de samenleving, zowel milieuvriendelijk als sociaal. Een aanzienlijke overschrijding van het doel van 10 miljard euro tegen 2024 dat we vooropgesteld hadden.

“Verder worden ESG-criteria zoals gepland in 100% van onze beleggingsbeslissingen meegenomen. En voor het beperken van de uitstoot van broeikasgassen trekken we onze ambities op: in plaats van 50% reductie tegen 2030 leggen we de lat voortaan op 55%. Eind september 2024 stond de teller op 43%, terwijl we daarnaast ook de bedrijven waarin we investeren aanspreken over hun ESG-rapportage en hun netto-nul emissiedoelstelling en decarbonisatie-strategie tegen 2050.”

Dat is inderdaad opnieuw een mooie en hoopvolle evolutie!


Over de auteur

Wim Vermeir

Chief Investment Officer
Follow me on :

Wim Vermeir start zijn carrière in de financiële wereld in 1995 bij Dexia Asset Management. Hij is er chief investment officer en lid van het directiecomité. In 2011 geeft Wim een nieuwe impuls aan zijn carrière door in de verzekeringssector aan de slag te gaan. Dankzij zijn expertise combineert hij de functies van chief investment officer en head of investments voor rekening van de Ageas Group. Voor AG beheren en beleggen Wim en zijn team van experts meer dan 60 miljard euro aan financiële reserves.

Meer weten