Vaak gestelde vragen

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren

Drones voor professioneel gebruik: welke regels, welke verzekeringen?

Gebruikt u een drone voor professionele doeleinden? Wist u dat u dan wettelijk verplicht bent een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? ​

1. Wettelijke context

Wanneer u met uw drone wil vliegen, moet u rekening houden met bepaalde regels. Zo is er in eerste instantie Europese regelgeving. Die wordt verder aangevuld door het Belgische KB van 8 november 2020. Hieronder vindt u de belangrijkste krachtlijnen.

  • Registratie: vooraleer u met een drone mag vliegen, moet u zich als drone-exploitant registreren bij het DGLV (Directoraat-generaal Luchtvaart van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer). Hoe u zich kan registreren, leest u op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
  • No-fly zones: tijdens de vlucht moet u de geografische zones respecteren. Dit zijn zones die de overheid als gevoelig beschouwt, zoals de buurt van luchthavens of gevangenissen. De vluchten worden daar bijgevolg beperkt of verboden. Meer informatie over de geografische zones vindt u hier.
  • Privacy: respecteer steeds de privacywetgeving. Fotografeer of film dus nooit op terreinen van personen die hun toestemming hiervoor niet gegeven hebben.
  • Risicocategorieën: bepaal op voorhand in welke risicocategorie de door u geplande vlucht valt. De wetgever verbindt aan elke categorie immers bepaalde regels. Die regels hebben onder meer betrekking op het gewicht van de drone, de maximale hoogte van de vlucht, het gebied waarin gevlogen mag worden, de opleidingsvereisten van de piloot enz. In punt 2 hieronder vindt u meer informatie over de risicocategorieën.   
  • Verzekering: u moet een gepaste aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor de schade die u tijdens uw dronevlucht aan derden kan veroorzaken. Om te weten wat de 'gepaste' verzekering is, zie punt 3 hieronder.  

2. Risicocategorieën

De regelgeving onderscheidt drie categorieën van vluchtuitvoeringen, gebaseerd op het risico voor de luchtvaartveiligheid of voor mensen of goederen op de grond:

  1. Categorie Open – Deze categorie omvat de vluchten met een laag risico.
  2. Categorie Specifiek – Deze categorie omvat de vluchten met een verhoogd risico.
  3. Categorie Gecertificeerd – Deze categorie omvat de vluchten met een hoog risico.

Categorie Open

De wetgever verbindt enkele basisvoorwaarden aan deze categorie:

  • De maximale startmassa van uw drone bedraagt minder dan 25 kg;
  • U laat de drone niet hoger vliegen dan 120 meter boven het dichtstbijzijnde punt van het aardoppervlak;
  • U vliegt nooit boven menigten. Houd de drone ook steeds op een veilige afstand van mensen rondom u.
  • Houd de drone steeds binnen uw zicht (tenzij u gebruik maakt van een follow-me-modus of u een beroep doet op een waarnemer).
  • U vervoert geen gevaarlijke goederen met de drone en u laat geen materialen vallen tijdens de vlucht.
  • Uw drone bevat een klassenlabel (C0 t.e.m. C4) dat aangeeft dat uw drone aan de technische vereisten voldoet voor gebruik in de categorie Open. Als u uw drone heeft aangekocht vóór 2021, zal u het label hoogstwaarschijnlijk niet terugvinden op uw drone. In dit geval kan u nog steeds vliegen met uw drone, maar zal u moeten rekening houden met de beperkingen in de tabel UAS's zonder klasselabel. Vanaf 1 januari 2024 gelden er strengere regels voor drones zonder klassenlabel.

De categorie Open wordt verder onderverdeeld in subcategorieën en klassen, waaraan de wetgever telkens specifieke regels koppelt. De onderverdeling is gebaseerd op de technische voorschriften van de drone, bepaalde vluchtuitvoeringsbeperkingen en de eisen voor de piloot. Een goed overzicht hiervan vindt u op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Categorie Specific

Als uw vlucht niet aan een van de voorwaarden van categorie Open voldoet, voert u een vlucht uit met een hoger risico en valt uw vlucht in de categorie Specific. U dient uw vlucht aan te geven of een vergunning te verkrijgen:

  • Ga eerst na of uw vlucht voldoet aan de eisen van een standaardscenario. Een standaardscenario is een door de overheid bepaald type vluchtuitvoering waarvoor risicobeperkende maatregelen gelden die u strikt moet naleven. Als uw vlucht voldoet aan de eisen van een standaardscenario, is het voldoende om de vlucht louter aan te geven bij het DGLV via het Droneportaal (hoe u dit precies kunt doen, vindt u hier). Eens u uw vlucht heeft aangegeven, krijgt u een ontvangstbevestiging en kan u beginnen vliegen. Voor meer info over de standaardscenario's, klik hier.
  • Past de vlucht die u wilt uitvoeren niet in een standaardscenario? Dan moet u een vergunning aanvragen bij het DGLV voor u kunt beginnen vliegen. Hiervoor dient u zelf een risicobeoordeling uit te voeren waarin u de risico's beschrijft voor de personen op de grond, voor andere luchtruimgebruikers, u een noodplan uitwerkt voor als het toch een keer misgaat… Het DGLV beoordeelt uw risicobeoordeling vooraleer het een vergunning aflevert. Meer informatie over het aanvragen van de vergunning, vindt u hier

Categorie Certified

Als het DGLV op basis van uw risicobeoordeling van mening is dat uw geplande vlucht een te hoog risico inhoudt om in de categorie Specific uitgevoerd te worden, wordt u op de hoogte gesteld dat uw vlucht in categorie Certified valt. Daarnaast vallen ook enkele andere risicovolle vluchtuitvoeringen, zoals vluchten met vervoer van gevaarlijke goederen, automatisch in de categorie Certified. ​

3. Verzekeringen

Welke aansprakelijkheidsverzekering hebt u nodig?

De wetgever maakt een onderscheid tussen twee soorten verzekeringen, afhankelijk van de risicocategorie van de door u uitgevoerde vlucht en het gewicht van uw drone:

  • Voert u vluchten uit in de categorie Open met een drone < 20 kg? Dan volstaat een 'standaard' aansprakelijkheidsverzekering voor ondernemingen die de lichamelijke en materiële schade aan derden dekt.
  • Voert u vluchten uit in de categorie Open met een drone ≥ 20 kg? Of in de categorie Specific? Dan heeft u een aangepaste aansprakelijkheidsverzekering gelijkaardig aan die van luchtvervoerders.

AG beschikt voor beide situaties over een passende verzekeringsoplossing (vluchten in de categorie Certified dekt AG niet).

Wat biedt AG aan?

  • Een aansprakelijkheidsverzekering voor u
    • Uw aansprakelijkheid voor de schade die u met uw drone aan derden veroorzaakt, is gedekt in alle lidstaten van de Europese Unie alsook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.
    • Deze dekking is in overeenstemming met de wettelijke vereisten en biedt een hoog verzekerd kapitaal van 1,5 miljoen euro.
    • De tarifering is forfaitair per drone, ongeacht het aantal piloten.

Het enige wat u moet doen, is ons enkele gegevens meedelen zoals het gewicht van uw drone, de risicocategorie waarin u van plan bent uw vluchten uit te voeren en het unieke serienummer van uw drone. Zo kunnen we een goede dekking verzekeren!  

  • Een omniumverzekering voor uw drone

Als aanvulling op de verplichte aansprakelijkheidsverzekering, kunt u bij AG ook een Top Elektronica afsluiten. Een drone voor professioneel gebruik kost algauw enkele duizenden euro's. Via onze dekking Top Elektronica, afgesloten als aanvulling op BA Ondernemingen, is het mogelijk om de eventuele schade aan de drone te dekken (in alle lidstaten van de Europese Unie alsook in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De tarifering is ook hier forfaitair per drone.

Hebt u een recreatieve drone? Lees dan zeker Drones: welke regels, welke verzekeringen?

Algemene pagina van het DGLV: https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/vliegen-met/drones-uas

Drone verzekering: welke regels gelden er?

Kom meer te weten over de regels die van toepassing zijn op uw dronevlucht en over onze dekking van drones in de Top Familiale.

Meer info