Bescherming

Waarborg overlijden binnen een pensioenverzekering

Ontdek deze producten bij:

Uw makelaar

BNP Paribas Fortis

Wilt u een offerte op maat ?
VRAAG EEN OFFERTE
Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren

Ook bescherming bij overlijden

Breid uw Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), RIZIV, Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) of Individuele Pensioentoezegging (IPT) uit met een overlijdensdekking zodat uw gezin zijn levensstandaard kan behouden.

Duidelijke voordelen

Gemoedsrust voor de zelfstandige

Uw gezin kan zijn levensstandaard behouden als u zou overlijden.

Kiezen tussen een vast of dalend overlijdenskapitaal (VAPZ, RIZIV of IPT) of kiezen voor een vast overlijdenskapitaal (POZ)
Binnen uw pensioenverzekering

Voor een kleine meerprijs last u in uw VAPZ, RIZIV, POZ of IPT extra bescherming in.

Concurrentieel tarief

Een klein stukje van het budget voor uw aanvullend pensioen volstaat om uw gezin extra zekerheid te geven.

Volledig op uw maat

U kiest het soort overlijdensdekking die het best bij u past.


In deze pagina


Waarom is deze verzekering iets voor mij?

Als u zou overlijden, betekent dat een enorme klap voor uw gezin. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel.

De aanvullende overlijdenswaarborg in uw VAPZ-, RIZIV, POZ- of IPT-contract garandeert u gemoedsrust. Want u weet dat uw gezin geen financiële zorgen zal hebben na uw overlijden en dat ze hun levensstandaard zullen kunnen behouden.

Door de waarborg overlijden in uw pensioenverzekering te integreren, betaalt u slechts een kleine meerprijs en bundelt u een volledige bescherming in één product.

Als u de overlijdenswaarborg integreert in uw IPT, betaalt uw vennootschap de bijdragen maar geniet uw gezin de bescherming.


Hoe werkt deze verzekering?

Als u overlijdt vóór de einddatum van uw pensioenverzekering, dan gaat de opgebouwde reserve standaard naar uw begunstigde(n). Met de aanvullende waarborg overlijden zorgt u ervoor dat uw begunstigde(n) bij uw overlijden extra financiële zekerheid geniet(en).

Bij VAPZ, RIZIV en IPT hebt u 3 opties:

 • Ofwel krijgt de begunstigde bij uw overlijden de reserve van uw contract, rekening houdend met een minimum vast kapitaal dat u vooraf vastgelegd hebt.

Een voorbeeld: De reserve van uw contract bedraagt 100.000 euro. U hebt gekozen voor een minimum vast overlijdenskapitaal van 120.000 euro, Bij uw overlijden zal uw begunstigde 120.000 euro ontvangen. Stel dat uw gekozen minimum vast overlijdenskapitaal 90.000 euro is en bij uw overlijden is de reserve van uw contract 100.000 euro, dan zal uw begunstigde 100.000 euro ontvangen.

 • Ofwel krijgt de begunstigde bij uw overlijden de reserve van uw contract, rekening houdend met een minimaal dalend overlijdenskapitaal. Bij de bescherming van een hypothecaire lening of wanneer u wat ouder wordt en uw kinderen het nest zijn uitgevlogen en u minder nood hebt om uw gezin te beschermen, dan is dit een ideale keuze.

Een voorbeeld: U hebt een hypothecaire lening van 100.000 euro afgesloten, die u afbetaalt met vaste jaarlijkse aflossingen. U kiest binnen uw pensioenverzekering voor een minimaal dalend overlijdenskapitaal van 100.000 euro, zodat uw hypothecaire lening beschermd is bij uw overlijden. Het doel is dat uw nabestaanden geen financiële problemen hebben en de hypothecaire lening volledig kunnen afbetalen. Is de reserve van uw contract bij uw overlijden 70.000 euro en meer dan uw resterend kapitaal bij overlijden, dan krijgen uw nabestaanden het bedrag van de reserve.

 • ​Ofwel kan u er ook voor kiezen om boven op de reserve van uw contract een dalend overlijdenskapitaal te nemen. 

​Een voorbeeld: U hebt een hypothecaire lening van 100.000 euro afgesloten. U kiest binnen uw pensioenverzekering voor een aanvullend dalend overlijdenskapitaal van 50.000 euro, dat dus boven op de reserve van uw contract zal uitbetaald worden aan uw begunstigde. Op het einde van uw contract bedraagt de reserve 60.000 euro. Uw nabestaanden ontvangen bij uw overlijden 110.000 euro (de reserve + het gekozen dalend overlijdenskapitaal).

Bij een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) kan u kiezen tussen 2 opties voor uw overlijdenskapitaal :

·         Een minimum vast overlijdenskapitaal 

of

·         Een aanvullend vast overlijdenskapitaal

Een klein stukje van het budget voor uw aanvullend pensioen volstaat om uw gezin extra financiële zekerheid te geven. Het tarief van de overlijdensdekking hangt af van de grootte en de looptijd van de overlijdenswaarborg die u wil verzekeren en of u roker bent of niet.

De premie voor de overlijdenswaarborg wordt afgehouden van de reserve van uw pensioencontract. ​


Wanneer en hoe kan ik mijn waarborg  overlijden gebruiken?

 • Deze aanvullende bescherming eindigt op het moment dat uw pensioenverzekering afloopt.
 • Er zijn 2 situaties waar de overlijdensdekking vroeger kan eindigen dan uw pensioenverzekering:
  • U kan bij een minimum vast kapitaal overlijden van een VAPZ, RIZIV of IPT kiezen voor een kortere looptijd dan deze van uw pensioenverzekering.
  • Bij de dekking van een hypothecaire lening, kan u de looptijd van uw dalende overlijdensdekking afstemmen op de looptijd van uw jaarlijkse aflossingen van dit krediet. Deze gekozen looptijd kan korter zijn dan die van uw pensioenverzekering.

Als uw pensioenverzekering verplicht wordt uitbetaald bij de (vervroegde) wettelijke pensionering, vervallen ook de aanvullende waarborgen.

 Als u zou overlijden, moeten uw nabestaanden ons onder meer een uittreksel van de overlijdensakte bezorgen en dan krijgen zij het overlijdenskapitaal zo vlug mogelijk uitbetaald.


Welke keuzemogelijkheden heb ik met deze verzekering?

U kan de waarborg overlijden goed afstemmen op uw persoonlijke situatie. U kiest namelijk:

 • tussen een minimum vast of dalend overlijdenskapitaal of een aanvullend dalend overlijdenskapitaal, (VAPZ, RIZV of IPT) of u kiest tussen een minimum of aanvullend vast overlijdenskapitaal (POZ),
 • de begunstigden van de extra bescherming. 

Algemene voorwaarden en wettelijke informatie

Uw makelaar

Onderstaande documenten geven u meer informatie over de verzekering

BNP Paribas Fortis

Onderstaande documenten geven u meer informatie over de verzekering