Start met een Preventie Quickscan
Qua aantal maar ook qua ernst scoren kleine en middelgrote ondernemingen minder goed dan grote bedrijven op het vlak van arbeidsongevallen, zo blijkt uit cijfers van het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris). Er is duidelijk nog ruimte voor verbetering van het risicobeheer en het preventieniveau. Maar hoe pak je dat aan als klein of middelgroot bedrijf?
Elk bedrijf, groot of klein, moet werken aan een gezonde preventiecultuur. Want zo beschermt het niet alleen zijn menselijk kapitaal, maar gaat het ook beter presteren.
Bouw aan een gezonde preventiecultuur
Het ontwikkelen van een risicobeheerssysteem is wettelijk verplicht. U kunt het vergelijken met het bouwen van een huis: het start bij een solide fundering – de wetgeving – met daarop vier stevige muren: organisatie, risicobeheer, communicatie en analyse van gevaarlijke situaties en ongevallen. Kom meer te weten over het ‘Preventiehuis’.
Hoe ziet uw preventiehuis eruit?
Zo gevarieerd als het Belgische woonlandschap is, zo verschillend zijn ook de preventiehuizen van bedrijven. Geen enkele onderneming is immers hetzelfde of heeft dezelfde risico's. Om te weten hoe uw preventiehuis eruit moet zien, voert u best samen met uw verzekeringsadviseur een Preventie Quickscan uit. Aan de hand van 25 vragen brengt u in kaart welke maatregelen al gelden en welke er nog ontbreken. Dat resulteert in een actieplan dat is afgestemd op uw organisatie.
Uw engagement
Met een haalbaar en praktisch actieplan kunt u aan de slag om in uw bedrijf een goed risicobeheerssysteem te implementeren en een gezonde preventiecultuur te installeren. Uw rol als bedrijfsleider is hierin cruciaal: zonder uw engagement, tijd en middelen blijft het actieplan dode letter. Stel de juiste prioriteiten en leg termijnen vast. Bepaal ook wie het plan zal opvolgen.
Zelf risico’s detecteren
Ten slotte nog enkele tips om zelf al een aantal veiligheidsrisico's in uw bedrijf te detecteren.
- Loop eens niet door je bedrijf als zaakvoerder, maar zet de (veiligheids)bril op van een preventieverantwoordelijke.
- Draag in elk geval altijd zelf de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen – lead by example.
- Kijk tot in de kleinste hoekjes en luister goed naar wat u op de werkvloer opvangt.
- Stel u bij elke situatie die u tegenkomt de vraag: “wat kan hier fout lopen?"
- Heb extra aandacht voor orde en netheid. Slordigheid leidt tot ongevallen.
- Let op het gedrag van uw medewerkers en spreek hen consequent aan als ze de veiligheidsvoorschriften niet respecteren.
Wilt u werken aan een gezonde preventiecultuur in uw bedrijf? Uw verzekeringsadviseur begeleidt u graag en neemt meteen ook uw verzekeringen Arbeidsongevallen en BA Ondernemingen onder de loep.