Een aanvullend pensioen samenstellen?

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren

Kies een verzekeraar die financieel gezond is

​Een aanvullend pensioen opbouwen is een werk van lange adem. Ga daarom in zee met een verzekeraar die financieel gezond is en solide genoeg om ook in de verre toekomst zijn afspraken met u na te komen. Zijn solvabiliteit en de manier waarop hij met de lage interestomgeving omgaat, vertellen u veel over zijn betrouwbaarheid.

Lange termijn

Of u nu via een VAPZRIZIVPOZ of een IPT een aanvullend pensioen opbouwt voor uzelf, of een groepsverzekering neemt voor uw medewerkers, uw contract loopt meestal dertig jaar of langer. Om zeker te zijn dat uw verzekeraar na die tijd de beloofde prestaties zal kunnen leveren, kiest u er best een uit met een stevige financiële ruggengraat.

Deze drie elementen zeggen iets over de financiële sterkte van een verzekeraar:

1. Verstandig risicobeheer

​Een verzekeringsonderneming neemt risico's van klanten over en beheert die goed: ze spreidt de risico's over heel veel mensen, laat herverzekeraars een deel van het risico overnemen en legt een kapitaalbuffer aan om schokken op te vangen.

2. Goede solvabiliteit

Solvabiliteit is de mate waarin een verzekeraar zijn verplichtingen kan nakomen, ook bij grote incidenten zoals een beurscrash, een aardbeving of een pandemie. Strenge Europese regels – Solvency II – verplichten de verzekeraars om een voldoende grote kapitaalbuffer aan te leggen om dit soort situaties de baas te kunnen. Zo biedt de Solvency II-richtlijn verzekerden een zeer grote bescherming.

AG Insurance beschikt over ongeveer dubbel zo veel bufferkapitaal als wat voorgeschreven is door Solvency II.

Ratingbureaus houden sterk rekening met de solvabiliteit van verzekeraars. De ratings van AG Insurance vindt u op de site ag.be/over-ag/nl/investor-relations.

3. Verstandig beleggingsbeleid bij lage rentevoeten

Enerzijds moeten verzekeraars de gewaarborgde interestvoeten uit het verleden nog tien, twintig of dertig jaar verder waarborgen. Anderzijds genereren zij zelf minder opbrengsten uit hun beleggingen omdat de rentevoeten momenteel bijzonder laag staan. Dit stelt de verzekeraars voor een grote uitdaging.

Verzekeraars moeten verstandig en gedisciplineerd beleggen om de gewaarborgde interestvoeten uit het verleden te kunnen blijven garanderen. Dat betekent:

  • beleggen in kwaliteitsvolle overheids- en bedrijfsobligaties,
  • de beleggingsportefeuille zo goed mogelijk diversifiëren met aandelen, obligaties, vastgoed …
  • de beleggingsportefeuille zodanig structureren dat er op elk moment voldoende geld beschikbaar is om aan de verplichtingen te voldoen, ook in de toekomst. Dit noemt men cashflow matching. Het woord betekent letterlijk dat de inkomende en uitgaande geldstromen op elkaar afgestemd zijn. Cashflow-matching vereist een gedisciplineerde opvolging over de jaren heen. Het is makkelijker in beleggingsportefeuilles die voldoende groot zijn.

Ik wens gepersonaliseerd advies.