Enkele duurzame initiatieven bij AG

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren

3 voorbeeldprojecten rond duurzaamheid bij AG 

Enkele actuele projecten rond duurzaamheid werden verder toegelicht door onze collega’s tijdens de Sustainability Day. 

GO4Impact; duurzaamheidstransitie bij de makelaars.

Onze makelaars zijn een belangrijke distributiepartner voor AG. AG wil naast de algemene ondersteuning van het makelaarsnetwerk, ook hun ‘sustainable journey’ of duurzaamheidstransitie ondersteunen en hen hiervoor hulpmiddelen aanreiken. Het GO4Impact platform is daar een mooi voorbeeld van. Het digitale platform bestaat uit 3 grote blokken:

  • Het berekenen van de CO2-voetafdruk van het makelaarskantoor:
    • Op basis van een vragenlijst berekent de tool hoe groot of klein de ecologische voetafdruk van het makelaarskantoor in de huidige situatie is.
    • We leveren een berekening af die de methodologie van het GreenHouseGas (GHG) Protocol respecteert, zonder de gebruiksvriendelijkheid en eenvoud van de vragenlijst en het rapport uit het oog te verliezen. Het GHG protocol is wereld wijd de meest gebruikte methode om CO2 emissies te berekenen.
  • Actie ondernemen:
    • Op basis van het resultaat van de berekening worden er op maat van het kantoor acties voorgesteld. Geen ingewikkelde aanpassingen maar handige en eenvoudige acties die helpen in het verduurzamen van het kantoor.
    • Makelaars kunnen zich verbinden tot bepaalde acties, zo volgen ze hun intenties en acties verder op. Zo blijft het niet bij een ‘one shot’ maar zorgen ze voor lange termijn impact.
  • Positief bijdragen: op het platform worden een aantal mogelijkheden geboden om de impact van het kantoor nog te vergroten:
    • Het planten van bomen (in samenwerking met GoForest).
    • Solidarity team building (in samenwerking met Time4Society).
    • Afgeschreven IT materiaal van de makelaarskantoren een tweede leven geven door ze te schenken aan organisaties die werken aan digitale inclusie van jongeren (in samenwerking met Digital for Youth).

Ook al werd het GO4Impact platform nog maar enkele maanden geleden gelanceerd, de resultaten mogen er zijn. Al 350 makelaars connecteerden met het platform, En dat is nog maar het begin! 

Wat betekent NZAOA?

Deze afkorting staat voor Net Zero Asset Owner Alliance. Het is een initiatief dat ontstaan is in de schoot van de Verenigde Naties. Het is een verbond van institutionele beleggers (verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen etc.) die toegewijd zijn aan de duurzaamheidstransitie. Ze stellen zich tot doel hun beleggingsportefeuilles naar een net zero uitstoot van broeikasgassen terug te brengen tegen 2050.

Sinds 2022 maakt ook AG (via Ageas) deel uit van dit verbond en werkt het aan concrete acties en tussentijdse doelen vast te leggen.

Concreet zijn er 3 commitments of verplichtingen:

  • Emissie target: de vermindering van de broeikasgasintensiteit in de aandelen-, bedrijfsobligaties- en infrastructuurportefeuilles (opgelegd voor Europese geconsolideerde entiteiten). Het doel is net zero uitstoot tegen 2050.
  • Engagement target: de dialoog aangaan met grootste vervuilers uit onze portefeuille om verandering te bespreken.
  • Financieringstarget: verantwoorde investeringen ondersteunen met specifieke focus op klimaatprojecten.

De eerste stappen in dit proces zijn gezet om zicht te krijgen op de gerelateerde uitstoot van onze AG portefeuille. En we bekijken welke acties er nodig zijn in functie van tussentijdse en lange termijn doelen, zowel voor aandelen, obligaties als vastgoedinvesteringen.

Maar ook de engagementen met bedrijven uit onze portefeuille zijn opgestart: ofwel rechtstreeks ofwel via collectieve initiatieven zoals CDP en Climate Action 100+. CDP (Carbon Disclosure Project) is een samenwerking met investeerders om bedrijven die niet hebben gereageerd op verzoeken aan te sporen om informatie te verstrekken over klimaatverandering, bossen en/of waterveiligheid. Climate Action 100+ is een initiatief om ervoor te zorgen dat de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld de nodige maatregelen nemen tegen de klimaatverandering. Ze gaan in gesprek met 171 bedrijven.

We zullen jaarlijks rapporteren over de progressie van onze commitments. 

Wat houdt CSRD precies in? 

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit is wetgeving die is opgesteld in het kader van de EU Green Deal.

Het doel? Sustainaibility reporting – data over de duurzaamheid van een bedrijf - op hetzelfde niveau brengen als financiële data. Daarvoor werden een aantal regels geïntroduceerd over hoe bedrijven moeten rapporteren. Op deze manier wordt het mogelijk om bedrijven te vergelijken in kader van duurzaamheid. Deze verordening zorgt ervoor dat vanaf 2025 de eerste bedrijven onder CSRD zullen rapporteren.

Wat is er nieuw:

  • Meer bedrijven vallen onder een rapporteringsverplichting dan vroeger onder NFRD; een Europese richtlijn die grote bedrijven verplichte om naast een financiële ook een niet-financiële rapportering te maken  waarvan duurzaamheid een element was. 
  • Meer formalisatie: gedetailleerde requirements
  • Meer structuur: digitaal formaat
  • Verplichte audit
  • Verantwoordelijkheid bij het management

De implementatie van deze nieuwe wetgeving is volop aan de gang bij AG. Alles start met een Double Materiality Assessment; bedrijven moeten de relevantie van duurzaamheidskwesties vanuit 2 perspectieven beoordelen. Deze beoordeling kijkt dus zowel naar impact van de economische activiteit van AG op de maatschappij en/of klimaat (vb: onze CO2 uitstoot) maar ook omgekeerd: de impact van maatschappij en/of klimaat op de activiteiten van AG (vb: impact van klimaatverandering op het aantal schadegevallen). Het is deze Double Materiality Assessment die zal bepalen wat AG moet rapporteren en vooral waar AG een impact heeft of kan hebben.