Meet en weet jouw persoonlijke impact met deze 2 start ups
Naast alle interne collega’s die op de Sustainability Day kwamen vertellen over de projecten en intiatieven rond duurzaamheid die binnen AG leven, nodigden we ook 2 start ups uit. Door hun inzichten en oplossingen worden ook wij op onze beurt weer geïnspireerd! Deze 2 start ups brengen duurzaamheidstransitie heel tastbaar en dichtbij. Want echt iedereen kan bijdragen aan een meer duurzamere toekomst.
BetterflyBox: biodiversiteit bevorderen
Marina Cartalis, founder van Betterflybox: “De laatste jaren zijn we 70% van de insectensoorten verloren, ze zijn uitgestorven. Dat is een alarmerend hoog getal! Daar wil Betterflyox iets aan doen; we bieden een innovatieve oplossing om de biodiversiteit te bevorderen en de impact ervan te meten via een geolocatietoepassing. Want we moeten actie ondernemen en wel nu.”
Hoe werkt dit in de praktijk?
- Langs de ene kant zijn er de Insectenhotels (gemaakt met Belgisch of Europees hout) en sociaal verantwoord vervaardigd in beschutte werkplaatsen of vrouwengevangenissen. Deze insectenhotels bieden we te koop aan aan particulieren en bedrijven en kunnen zowel in tuinen als terrassen geïnstalleerd worden.
- Langs de andere kant is er de technologie die werkt op basis van geolocalisatie: dankzij de app registreer je het insectenhotel, laadt je foto’s op. Deze worden met artificial intelligence geanalyseerd en er wordt aan grote datacollectie gedaan. Tenslotte kan je de impact van het insectenhotel zelf zien en volgen.
Niet voor niets is de vlinder het symbool voor transformatie. Het Butterfly effect dat klein start maar een steeds grotere impact realiseert.
Palau: een app voor duurzame koop- en eetgewoontes
Wist je dat voeding en de verpakking ervan, een van de grootste ‘vervuilers’ zijn?
Simon Henderickx, co-founer van Palau “Er bestaat erg veel verwarring rond allerhande duurzaamheidslabels. Dan krijg je een “wat moet ik hier nu mee” gedachte en reactie van mensen. Je moet het dichterbij hen brengen en duidelijker, tastbaarder maken. Dankzij de technologische ontwikkelingen van vandaag bieden wij met onze app inzicht en oplossingen rond deze problematiek.”
De Palau app werkt heel erg simpel:
- Je scant voedingsproducten aan de hand van de QR code op de verpakking
- De app bepaalt de duurzaamheidsscore van het product door te kijken naar de informatie over CO2 impact, het land van productie, waterverbruik, etc. Je krijg een score te zien van het desbetreffende voedingsproduct. Zo kan jij betere en bewustere keuzes maken als je boodschappen gaat doen.
- En het gaat nog verder. Je kan ook je voedingsgewoontes ingeven, dan stelt de app jou (aangestuurd door artificiële intelligentie) alternatieve producten en zelfs recepten voor.
Dit alles met 1 doel voor ogen: onze individuele en groepsimpact verkleinen. Want je kan niet alleen je eigen impact bekijken, je kan ook samen met anderen challenges opzetten om zo een grotere impact te realiseren. Samen is tenslotte altijd plezanter dan alleen.
De citaten in dit artikel komen overeen met fragmenten uit toespraken die zijn gehouden tijdens het 'Sustainability Day' evenement, georganiseerd door AG op 21 september 2023. De uitspraken van auteurs buiten AG weerspiegelen alleen de mening van deze sprekers en auteurs.