Enkele solidariteitsprojecten verder toegelicht

Delen
Deze pagina delen
WhatsApp
Email
Link kopiëren

Hoe maken deze sociale organisaties het verschil? 

Duurzaamheid gaat over meer dan ecologie. Het gaat ook over de ‘S’ binnen ESG, het sociale luik, wat minstens even belangrijk is. In het kader van de AG Sustainability Day nodigden we 3 organisaties uit die AG steunt. Slecht 3, we konden ze niet allemaal uitnodigen, dat zijn er jaarlijks meer dan 60.

Deze organisaties hebben 1 ding gemeen: ze strijden tegen sociale exclusie en armoede. Een thema dat ons nauw aan het hart ligt. We vroegen deze 3 organisaties om toe te lichten waar zij juist het verschil in de maatschappij maken. 

TONUSO: samen jongeren toekomstkansen geven

Tonuso is een centrum voor jeugdhulp. Hun missie: samen jongeren toekomstkansen geven. Al 32 jaar begeleiden de 100 medewerkers kinderen, jongeren en gezinnen waar het moeilijk loopt.

De organisatie biedt hulp op 5 verschillende manieren.

  • Hulp thuis in het gezin: de jongere maar ook het gezin wordt bijgestaan in hun specifieke problematiek.
  • Dagbegeleiding: na schooltijd komen de kinderen naar Tonuso voor onderwijsondersteuning en activiteiten. Of net om even wat rust te vinden.
  • Verblijf bij Tonuso zelf: omdat het soms nodig is om de jongeren even weg te halen uit hun thuissituatie, kunnen ze in 1 van de 6 Tonuso centra terecht. Soms enkele dagen, soms duurt dat langer. Er wordt uiteraard toegewerkt naar een terugkeer naar huis. Helaas is dat soms niet mogelijk en wordt er gezocht naar andere oplossingen voor de jongere.
  • Opvang in een kleine wooneenheid: onder begeleiding leren ze jongeren op eigen benen staan. 4 jongeren samen leren zo alleen, zelfstandig te leven.
  • Hulp bij alleen wonen: indien een terugkeer naar huis geen optie meer is, krijgen jongeren begeleiding om hun leven zelfstandig uit te bouwen. Samen wordt er gekeken naar de toekomst en hoe ze deze gaan vormgeven. Er wordt emotionele steun en praktische hulp geboden bij administratieve taken, bij het huishouden en bij het uitbouwen van een lokaal netwerk.

Steven Troost: “Elk jaar doen meer dan 200 gezinnen in de regio Brussel beroep op onze organisatie. Maar eigenlijk kan iedereen zijn steentje bijdragen. Ik roep niet op om de wereld te redden, dat lukt je niet alleen. Maar door af en toe een kleine inspanning (in maatschappelijke context) in te passen in je leven maak je al een verschil. Dus als je zelf iets wil doen: er is altijd wel ergens een organisatie in je buurt die zich maatschappelijk inzet en die wel wat hulp kan gebruiken. Wat in je eentje niet lukt, lukt wel samen met anderen…”

Goods To Give: niet verkochte nieuwe non-foodproducten verdelen aan mensen in armoede

Feit: jaarlijks wordt er voor een waarde van 100 miljoen euro aan (consumptie)goederen niet verkocht. Deze worden gelukkig niet weggegooid maar komen via Goods to Give terecht bij mensen die het moeilijk hebben. Ze verwoorden hun missie als volgt: de vzw Goods to Give zamelt nieuwe non-foodproducten in bij bedrijven en herverdeelt ze aan mensen in armoede via een netwerk van verenigingen die strijden tegen armoede in België.

Marie de Harenne van Goods to Give: “In de praktijk zijn er meer dan 50 bedrijven die onverkochte goederen aan Goods to Give bezorgen. Die verdelen we samen met een groep vrijwilligers over 460 armoedeverenigingen, ocmw’s en vzw’s. Deze organisaties kunnen via onze sociale webshop goederen aankopen aan 10% van de originele prijs. Zij bieden ze op hun beurt aan in hun sociale kruidenierszaak of opvangtehuis. Zo worden 335.000 mensen in armoede geholpen in de voorziening van basisproducten voor persoonlijke hygiëne (shampoo, zeep, douchegel,…), voor het onderhoud van hun huis (kuisproducten, afwasmiddel,…), voor de verzorging van de kinderen (babyvoeding, pampers, schoolgerief,…) maar ook met kledij en schoenen.”

Dankzij de projectsteun van AG, werden enkele nieuwe initiatieven opgezet:

  • Back to School with a Smile: 6.900 schooluitrustingen werden aangekocht en verdeeld onder kinderen in armoede
  • Back to Sport with a Smile: 3.100 kinderen kunnen met een nieuwe sportoutfit mee gaan sporten

L’Ilôt / ’t Eilandje: weg uit de dakloosheid

Brussel telt ongeveer een 7.000 daklozen, maar in werkelijkheid zullen het er veel meer zijn want echt tellen is niet mogelijk. Al 60 jaar biedt l’Ilôt/ ‘t Eilandje hulp bij het zoeken van een weg uit de armoede.

Aude Garelly van l’Ilôt/ ‘t Eilandje: “Het hele jaar door organiseren we een breed en gevarieerd aanbod van diensten die zijn afgestemd op de specifieke situatie van daklozen of mensen die in zeer precaire omstandigheden leven. Dat doen we in het Brussels Gewest en rond Charleroi. In 2022 hebben de 95 medewerkers van ’t Eilandje samen met meer dan 40 vrijwilligers 1.713 mensen opgevangen en ondersteund, in samenwerking met een breed netwerk van publieke en private partners.”

Hun werk is gestructureerd rond 5 kerngebieden:

  • levensbehoeften, met 2 dagcentra in Brussel;
  • tijdelijke huisvesting, met 4 herbergen (2 in Brussel, 1 in Jumet en 1 in Marchienne-au-Pont);
  • huisvesting via verschillende diensten: Cellule Captation et Création de Logements (CCL), Fair Ground Brussels, Service d'Accompagnement à Domicile (S.Ac.A.Do), Inclusion Sociale pour Sortir de l'Urgence Efficacement (ISSUE) en Service d'Installation en Logement (SIL);
  • opleiding en werkgelegenheid via sociale economieprojecten "Les Pots de L'Ilot" en de Recyclerie;
  • voedselgezondheid, een transversaal thema van projecten van L’Ilot, gebaseerd op voedselinzameling en maaltijdbereiding door de Cuisines de L'Ilot.

Dankzij oa de steun van AG werd er dit jaar een nieuw dagcentrum voor dakloze vrouwen in Brussel geopend (Circé). Het wordt gerund door een volledig vrouwelijk team dat specifiek is opgeleid in genderkwesties. En werden ook de nieuwe gebouwen van ons gemengde dagcentrum geopend. 

De citaten in dit artikel komen overeen met fragmenten uit toespraken die zijn gehouden tijdens het 'Sustainability Day' evenement, georganiseerd door AG op 21 september 2023. De uitspraken van auteurs buiten AG weerspiegelen alleen de mening van deze sprekers en auteurs.