AG Insurance - Soudal

supporter de votre vie

AG Insurance – Soudal : investeren in de toekomst van het vrouwenwielrennen

Nergens ter wereld is de beleving van het wielrennen zo groot als in België: op topniveau, maar ook bij de honderdduizenden actieve en passieve wielerfanaten. Mannen én steeds meer vrouwen. Om het Belgische vrouwenwielrennen te ondersteunen in zijn verdere ontwikkeling, is AG de eerste hoofdsponsor van de jonge en ambitieuze vrouwenploeg AG Insurance  Soudal.

De top van het vrouwenwielrennen verbreden, door te werken vanaf de basis. Dat is de duurzame groeistrategie van AG Insurance – Soudal. Het team rekent daarvoor op de knowhow van iconen uit de Belgische wielersport zoals Patrick Lefevere (CEO van Soudal – Quick-Step), Natascha den Ouden (CEO van AG Insurance – Soudal), ex-topwielrenner Servais Knaven (sportdirecteur AG Insurance – Soudal) en ex-topwielrenster Jolien D’hoore (ploegleidster van AG Insurance – Soudal).

“En op de steun van AG Insurance”, zegt Natascha den Ouden. “Ik ben erg trots dat AG als bedrijf begrijpt waarvoor we willen staan en wat we willen opbouwen voor het mondiale en het Belgische vrouwenwielrennen.”


Unieke piramide van toptalent

Het team zette een opleidingsstructuur op die uniek is in de wereld van het vrouwenwielrennen. AG Insurance – Soudal heeft immers een eliteteam, een U23-opleidingsteam en een junioren- of U19-ploeg. “Het verschil tussen de juniores en profs is erg groot”, legt Jolien D’hoore uit. “Met deze structuur bieden we jonge talenten een groeipad naar de wereldtop, terwijl ze de vruchten plukken van een omkadering, materiaal en trainingsfaciliteiten van topniveau.”


Dream, Dare, Grow: duurzaam groeien als rode draad

In 2022 bestond AG Insurance - Soudal uit een U23- en een U19-team. In 2023 kwam daar nog een eliteteam boven. Dat bestaat vandaag uit 15 rensters: zes rensters die doorgroeiden vanuit de eigen opleiding, aangevuld met andere jonge talenten en ervaren toppers zoals Ashleigh Moolman-Pasio (38), Julie Van de Velde (30 en nieuw bij het team) en Justine Ghekiere (27).

Het U23-team bestaat uit 10 rensters. Twee van hen maken de overstap van de U19-juniorenploeg. De andere rensters reden ook vorig jaar al bij de U23 en krijgen dit jaar de kans om extra ervaring op te doen op dat niveau.

De U19-ploeg ten slotte bestaat uit 6 jonge talenten: 3 nieuwe gezichten en 3 rensters die in 2023 ook al deel uitmaakten van het team en hun opleiding voortzetten. 

Ploegleidster Jolien D’hoore: “In 2023 legden we de basis voor een langetermijnproject, dat zich nu doorzet. We versterkten ons eliteteam om nog competitiever te zijn op het hoogste niveau en onze jonge talenten nog beter te begeleiden. Maar we blijven ook investeren in de ontwikkeling van onze jongeren in de U23 en de U19. Ik ben nu al benieuwd om de verdere ontwikkeling van de rensters te zien, zowel van de bekende als van de nieuwe gezichten.”


WorldTourstatus als hefboom om te blijven groeien

Sinds 1 januari 2024 is AG Insurance - Soudal gepromoveerd naar de WorldTour, het hoogste niveau in het vrouwenwielrennen. “Daarmee wordt ons team nu automatisch uitgenodigd voor alle topwedstrijden. De voorgaande jaren moesten we telkens hopen op een wildcard om deel te nemen aan grote wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen of de Tour de France Femmes. En dat zijn de momenten waarop het team zich niet alleen kan tonen, maar ook ervaring van onschatbare waarde kan opdoen”, zegt Jolien D’hoore.

AG Insurance - Soudal

Perfecte match met AG

Jongeren een ideale omgeving bieden om zichzelf te ontwikkelen en te groeien, het belang van het team en een gezonde mix van talent met ervaring. Het duurzame groeiverhaal van AG Insurance - Soudal sluit naadloos aan bij de waarden van AG. CEO Heidi Delobelle: “Met zorg omspringen met talenten, hen goed omringen en stimuleren om het beste uit zichzelf te halen en hun ambities te realiseren. Ik zie heel wat gelijkenissen tussen ons bedrijf en het wielerteam. We denken allebei op de lange termijn en aan een groter doel. We ondersteunen niet alleen de ontwikkeling van een team, maar van een hele sportdiscipline.”


Al decennialang supporter van het wielrennen

Voor AG was de sponsoring van een wielerteam een logische vervolgstap in de ondersteuning van het Belgische wielrennen. AG is al meer dan 25 jaar partner van de Belgische en regionale wielerfederaties en is sinds 2021 partner van de legendarische wielerklassiekers Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl - een samenwerking die onlangs met 4 jaar werd verlengd.

Meer info?

Bezoek de website van AG Insurance - Soudal.